25. NUTRITIONAL STATUS OF PATIENTS BEFORE AND AFTER TOTAL LARYNGECTOMY AT THE NATIONAL OTORHINORARYNOLOGY HOSPITAL OF VIETNAM IN 2021

Pham Thi Hong Chien1, Pham Dinh Khanh1, Pham Thanh Linh2
1 National Otorhinorarynology Hospital
2 Hanoi Medical University

Main Article Content

Abstract

Objectives: Description of the nutritional status of patients before and after total laryngectomy at
the National Otorhinorarynology Hospital of Vietnam in 2021. Subjects and study methods: 58
patients were prescribed total laryngectomy at the National Otorhinorarynology hospital of Vietnam
in 2021. A cross-sectional descriptive study. Results: There were 22.4% malnourished patients
according to BMI before surgery, which increased to 29.3% after surgery. The mean BMI after
surgery was lower than before (p<0.05). 62.1% of patients had weight loss after surgery. The rate
of weight loss in patients ≥ 60 years old was higher than in the group < 60 years old (p<0.05).
Conclusion: Nutritional status after surgery tends to be worse than before surgery. Evaluating and
detecting patients at nutritional risk early is necessary to conduct a timely interventions to improve
treatment effectiveness.

Article Details

References

[1] Kristina N, “Prognostic impact of diseaserelated malnutrition”,
Clinical nutrition. 27(1),5-15, 2008.
[2] Digant G, “Malnutrition was associated with poor
quality of life in colorectal cancer: a retrospective
analysis”, Journal of clinical epidemiology. 59(7),
704-709, 2006.
[3] Adam Truong, “Implications of preoperative
hypoalbuminemia in colorectal surgery”,
World journal of gastrointestinal surgery. 8(5),
353, 2016.
[4] Sarah AP, Yussy AD, Birgitta MD, “Risk Factors
of Laryngeal Carcinoma in OtorhinolaryngologyHead
and Neck Division of Dr. Hasan Sadikin
Hospital Bandung”, Journal of Medicine and
Health. 2(2), 2018.
[5] Trần Thị Hà, Triệu Triều Dương, Vũ Ngọc Sơn,
“Tình trạng dinh dưỡng của người bệnh trước và
sau phẫu thuật ung thư đại trực tràng tại Bệnh
viện Trung ương Quân đội 108”, Tạp chí Y dược
lâm sàng 108. 17 (DB), 2022.
[6] Bùi Thị Duyên, Nguyễn Quang Dũng, “Tình
trạng dinh dưỡng trước và sau phẫu thuật của
người bệnh phẫu thuật đường tiêu hóa tại bệnh
viện quân y 175 năm 2020”, Tạp chí Dinh dưỡng
và Thực phẩm. 17 (2), 35-45, 2021.
[7] Nguyễn Thị Lan Hương, Nguyễn Văn Sơn,
Nguyễn Trọng Hưng, “Tình trạng dinh dưỡng
người bệnh trước và sau mổ chân thương sọ não
tại bệnh viện đa khoa tỉnh Phú Thọ năm 2017
và một số yêu tố liên quan”, Tạp chí Y học Dự
phòng. 30(7), 109-117, 2020.
[8] Young SP, “Prognostic Roles of Perioperative
Body Mass Index and Weight Loss in the LongTerm
Survival of Gastric Cancer PatientsBody
Mass Index as a Prognostic Factor in Gastric
Cancer”, Cancer Epidemiology, Biomarkers &
Prevention. 27(8), 955-962, 2018.