17. THE ROLE OF TRADITIONAL MEDICINE IN THE TREATMENT OF DIABETES: A THESIS OVERVIEW
Main Article Content
Abstract
Objective: This study aims to review traditional medicine methods in treating diabetes, identify gaps in previous research, and suggest future research directions.
Research methods: A systematic review was used in this study. The search strategy focused on selecting articles from the Vietnam Science and Technology Publication Database (nsti.vista.gov.vn), in the fields of medicine and pharmacy. Full-text articles were collected and screened following PRISMA-ScR guidelines. A total of 25 articles, published from December 2015 to December 2024, were included in the review.
Results: Most of the medicinal herbs and traditional remedies studied showed a good effect in lowering blood glucose and did not show acute toxicity when used at relatively high doses in experimental models and some clinical trials. Some typical examples include Gymnema sylvestre, golden flower tea, butterfly pea, dandelion, and herbal combinations such as golden flower tea, Gynostemma pentaphyllum, Celastrus hindsii, Gymnema sylvestre.
Conclusion: Traditional medicinal herbs have good potential in the treatment of diabetes. However, to fully evaluate their effectiveness, more clinical studies are needed with large sample sizes and long follow-up periods to confirm their results, long-term safety, and to find the best combination treatment in real clinical practice.
Article Details
Keywords
Diabetes, traditional medicine, “tieu khat” (wasting-thirst), blood sugar lowering.
References
[2] Saeedi P, Petersohn I, Salpea P, Malanda B, Karuranga S, Unwin N et al. Global and regional diabetes prevalence estimates for 2019 and projections for 2030 and 2045: Results from the International Diabetes Federation Diabetes Atlas, 9th edition. Diabetes Research and Clinical Practice, 11/2019, 157: 107-843.
[3] Đỗ Tất Lợi. Những cây thuốc và vị thuốc Việt Nam. Nhà xuất bản Y học, Hà Nội, 2006.
[4] Đỗ Đình Tùng, Tạ Văn Bình. Nghiên cứu tác dụng hỗ trợ điều trị giảm glucose, HbA1c và lipid máu của cao Dây thìa canh ở người tiền đái tháo đường. Tạp chí Y học Việt Nam, 2023, 525 (1B): 244-248.
[5] Nguyễn Quốc Thái, Nguyễn Hữu Lạc Thủy, Hà Thị Thu Phương, Khưu Minh Hiển, Trương Minh Nhựt, Trương Văn Đạt và cộng sự. Khảo sát độc tính cấp và đánh giá tác dụng hạ đường huyết của cao Hoa trà hoa vàng (Camellia flava) trên mô hình gây tăng đường huyết trên chuột nhắt trắng bằng Alloxan. Tạp chí Y học Việt Nam, 2023, 527 (1B): 316-319.
[6] Đồng Thị Kim Như, Nguyễn Thị Thu Hương. Tác dụng chống oxy hóa và điều hòa đường huyết của cao chiết từ hoa cây Đậu biếc (Clitoria ternatea L.). Tạp chí Khoa học, Trường Đại học Quốc tế Hồng Bàng, 2023, số 24: 33-38.
[7] Nguyễn Thị Thu Hương, Trần Thị Thu Hồng, Trần Thị Được. Tác dụng điều hòa đường huyết của cao chiết từ lá cây Bồ công anh (Lactuca indica L., Asteraceae). Tạp chí Khoa học, Trường Đại học Quốc tế Hồng Bàng, 2023, số 24: 91-100.
[8] Nguyễn Hồng Hạnh, Nguyễn Hoàng Ngân, Nguyễn Thị Thanh Tú. Tác dụng hạ glucose máu của hỗn hợp dịch chiết Trà hoa vàng, Giảo cổ lam, Dây thìa canh lá to, Xạ đen trên chuột nhắt trắng gây đái tháo đường typ 2. Tạp chí Nghiên cứu Y học, 2022, 160 (12V1): 245-253.
[9] Hà Tấn Đạt, Huỳnh Thị Mỹ Duyên, Mai Huỳnh Quỳnh. Đánh giá độc tính cấp và tác dụng hạ đường huyết của cao chiết lá xoài (Mangifera indica L.) trên chuột nhắt trắng. Tạp chí Y Dược học Cần Thơ, 2023, (61): 188-196.
[10] Nguyễn Như Ngọc, Nguyễn Quốc Duy. Khảo sát khả năng điều trị bệnh tiểu đường của cao chiết rễ Đinh lăng (Polyscias fruticosa L. Harms). Tạp chí Công thương, 2022, 1: 372-6.