42. CHARACTERISTICS OF 24-HOUR DIET OF WOMEN AGE 20-49 IN SOME COASTAL COMMUNES OF NAM DINH PROVINCE IN 2021
Main Article Content
Abstract
Objective: Describe the characteristics of 24-hour diets of women aged 20-49 in some coastal communes of Nam Dinh province.
Research subjects and methods: Using descriptive research methods on diets through 24-hour diet interviews on 468 subjects who are women aged 20-49 from December 2020 to December 2021 in the coastal areas of Nam Dinh province.
Results: Foods providing protein mainly from meat and meat products 133.2 gr/person/day; fish 78 gr/person/day; eggs 22.1 gr/person/day; milk and products 12.1 gs/person/day; beans 10.3 gr/person/day. Rice is the main food providing carbohydrates, accounting for the majority with 332.3 gr/person/day; cereals, tubers and ripe fruits still account for a low proportion. The average energy intake of the study subjects is 1956.1 ± 437.1 (kcal), the ratio of energy-generating nutrients protein/lipid/glucid is not yet balanced at 17.7/16.6/65.7. The level of meeting the recommended needs of some vitamins and minerals in this study has not yet been achieved, specifically the need for calcium 80.6%, iron 55.9%, zinc 71.3%, vitamin A 39.3%, vitamin B1/1000 kcal (0.57), folate 73%.
Conclusions: The 24-hour dietary structure of the subjects in this study is still unreasonable, unbalanced, the imbalance rate and micronutrient response are still high. Therefore, interventions are needed to improve the 24-hour diet of the above group of women.
Article Details
Keywords
24-hour diet, women, coastal
References
[2] Trần Thúy Nga, Lê Danh Tuyên, Tình trạng thiếu máu, thiếu một số vi chất dinh dưỡng của phụ nữ và trẻ em 6-59 tháng tại vùng thành thị, nông thôn và miền núi năm 2014-2015, Báo cáo tại Hội nghị Phòng chống thiếu vi chất dinh dưỡng, Viện Dinh dưỡng Quốc gia - Quỹ Nhi đồng Liên hợp quốc, 2015.
[3] Nguyễn Thị Thanh Luyến, Nguyễn Thị Hồng Diễm, Đặng Kim Anh và cộng sự, Tình trạng dinh dưỡng và khẩu phần 24 giờ của phụ nữ thu nhập thấp tại quận Nam Từ Liêm, Hà Nội năm 2019, Tạp chí Nghiên cứu Y học, 2021, 140 (4): 203-210.
[4] Đỗ Nam Khánh, Nguyễn Thị Hồng, Nguyễn Thị Thu Liễu, Khẩu phần ăn 24 giờ và kiến thức, thái độ về dinh dưỡng của phụ nữ có thu nhập thấp tại quận Đống Đa, Hà Nội năm 2019, Tạp chí Nghiên cứu Y học, 2021, 120 (4): 113-120.
[5] Bộ Y tế, Nhu cầu khuyến nghị cho người Việt Nam, Nhà xuất bản Y học, Hà Nội, 2016.
[6] Vũ Thị Thu Hiền, Nguyễn Thị Lâm, Tình trạng thiếu vitamin D và các yếu tố liên quan ở phụ nữ 15-49 tuổi tại Hà Nội và Hải Dương, Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm, 2018, 6 (3 + 4): 15-20.
[7] Trần Văn Long, Lê Thế Trung, Lê Thanh Tùng, Tỉ lệ thiếu năng lượng trường diễn (ced) và một số yếu tố liên quan ở phụ nữ tuổi sinh đẻ vùng ven biển tỉnh Nam Định năm 2020, Tạp chí Y Dược học, 2023, tập 70, số 70: 95.
[8] Trần Thị Nhi, Lê Thanh Tùng, Lê Thế Trung và cộng sự, Tình trạng thiếu máu, thiếu kẽm ở phụ nữ 20-49 tuổi tại một số xã khu vực ven biển tỉnh Nam Định năm 2020, Tạp chí Y học Việt Nam, 2022, tập 515, số 1: 303-307.
[9] Lê Thanh Tùng, Trần Văn Long, Lê Thế Trung và cộng sự, Một số kiến thức về dinh dưỡng hợp lý của phụ nữ độ tuổi sinh đẻ tại khu vực ven biển tỉnh Nam Định năm 2020, Tạp chí Y học dự phòng, 2021, tập 31, số 9 (phụ bản 2021): 204-211.