33. CURRENT STATUS OF NUTRITIONAL ACTIVITIES IMPLEMENTATION AT DISTRICT GENERAL HOSPITALS IN THANH HOA PROVINCE IN 2024

Dinh Van Dong1, Nguyen Quang Dung2
1 Hoang Hoa district General Hospital
2 School for Preventive Medicine and Public Health, Hanoi Medical University

Main Article Content

Abstract

Objective: To describe the current status of nutrition activities for patients at district general hospitals, Thanh Hoa province in 2024.


Method: A cross-sectional descriptive study was conducted at 27 district general hospitals in Thanh Hoa province from June to December 2024. Data was collected using structured questionnaires through direct interviews with hospital nutrition departments.


Results: Among 27 district general hospitals in Thanh Hoa province, 12 hospital (44.4%) had established nutrition departments. Each department had an average of 3.07 ± 1.89 staff members, with 70.1% led by nurses, of whom 63% worked part-time. Most hospitals lacked adequate equipment for nutritional assessment and services. Only 11.1% of patients received disease-appropriate meals, and 29.6% received nutritional counseling or supervision.


Conclusion: Hospitals lack qualified staff, especially doctors and nutritionists, as well as necessary facilities and equipment for nutrition services. Nutritional practices remain below the Ministry of Health standards.

Article Details

References

[1] Trần Khánh Thu, Thực trạng chăm sóc dinh dưỡng tại Bệnh viện Đa khoa tỉnh Thái Bình và hiệu quả mô hình can thiệp tư vấn dinh dưỡng, cung cấp chế độ ăn cho bệnh nhân chạy thận nhân tạo chu kỳ, Luận án tiến sĩ y học, Trường Đại học Y Hà Nội, 2017.
[2] Phạm Thị Tỉnh, Ninh Thị Nhung, Phan Anh Tiến, Thực trạng nguồn lực, hoạt hộng dinh dưỡng tại các bệnh viện huyện Thái Bình, Tạp chí Y học Việt Nam, 2018, 463 (1), tr. 85-89.
[3] Nguyễn Văn Hùng, Phạm Ngọc Khái, Thực trạng hoạt động chăm sóc dinh dưỡng cho người bệnh tại Bệnh viện Da Liễu Thái Bình năm 2020, Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm, 2021, 17 (5), tr. 8-15.
[4] Bộ Y tế, Thông tư số 08/2011/TT-BYT ngày 26/1/2011, Hướng dẫn về công tác dinh dưỡng, tiết chế trong bệnh viện.
[5] Bộ Y tế, Thông tư số 18/2020/TT-BYT ngày 12/11/2020 Quy định về hoạt động dinh dưỡng trong bệnh viện.
[6] Nguyễn Thị Hương Lan, Tình trạng dinh dưỡng và nhu cầu sử dụng chế độ ăn bệnh lý của người bệnh điều trị nội trú tại khối ngoại Bệnh viện Đa khoa Xanh Pôn Năm 2019, Tạp chí Nghiên cứu y học, 2020, 129 (5) tr. 1-8.
[7] Chính phủ, Nghị định số 96/2023/NĐ-CP ngày 30/12/2023, Quy định chi tiết một số điều của Luật Khám bệnh, Chữa bệnh.
[8] Nguyễn Thùy Linh, Lê Thị Hương, Ma Ngọc Yến, Thực trạng sử dụng và nhu cầu nhân lực cử nhân dinh dưỡng Việt Nam năm 2020, Tạp chí Nghiên cứu y học, 2021, 146 (10), tr. 1-10.
[9] Nguyễn Thị Đào, Thực trạng điều kiện bảo đảm an toàn hực phẩm tại Khoa Dinh dưỡng thuộc các bệnh viện công lập tỉnh Thanh Hóa năm 2017, Tạp chí Khoa học Điều dưỡng, 2018, 1 (3), tr. 83-88.
[10] Nguyễn Thị Lan Hương, Trần Thế Anh, Thực trạng công tác chăm sóc dinh dưỡng cho người bệnh của điều dưỡng viên các khoa lâm sàng Bệnh viện Đa khoa tỉnh Phú Thọ năm 2016, Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm, 2018, 14 (1), tr. 30-37.