30. REVIEW OF CHEMICAL COMPOSITION AND BIOLOGICAL ACTIVITY OF ESSENTIAL OIL OF PLECTRANTHUS AMBOINICUS (LOUR.) SPRENG.

Nguyen Thi Thu Trang1, Tran Que Huong1, Tran Thi Thuy Nga1, Huynh Thi An Thu1
1 Danang University of Medical Technology and Pharmacy

Main Article Content

Abstract

Plectranthus amboinicus (Lour.) Spreng. is a perennial herb belonging to the Lamiaceae family. It was found naturally in tropical regions and widely cultivated in Vietnam for its leaves, which have a pleasant lemon-like fragrance and a flavor that was aromatic at first and later intense and cool. The plant was used as a spice and in traditional medicine to treat colds, asthma, constipation, headaches, coughs, fevers, insect bites, and skin diseases. A review of research both domestically and internationally indicates that essential oil is the main component of the plant, with a concentration ranging from 0.1% to 0.75%. The essential oil contains various compounds that depend on geographical characteristics such as soil type, climate, and humidity. Numerous studies have demonstrated biological activities such as effects on respiratory diseases, antibacterial and antifungal properties, antioxidant effects, larvicidal activity, and anti-cancer potential. This review article aims to provide information on the chemical composition and biological activities of P. amboinicus essential oil, focusing on recent studies. It also seeks to outline avenues for further research into the medicinal potential of this plant, particularly regarding its essential oil components.

Article Details

References

[1] Bộ Y tế. Dược điển Việt Nam V. Nhà xuất bản Y học. Hà Nội. 2018.
[2] Đỗ Tất Lợi. Những cây thuốc và vị thuốc Việt Nam. Nhà xuất bản Y học. 2004. Hà Nội. trang 725-726.
[3] Monzote L, Scherbakov AM, Scull R et al. Pharmacological assessment of the carvacrol chemotype essential oil from Plectranthus amboinicus growing in Cuba. Natural Product Communications. 2020. 15(10). DOI: 10.1177/1934578X20962233
[4] Arumugam G, Swamy MK, Sinniah UR. Plectranthus amboinicus (Lour.) Spreng: Botanical, phytochemical, pharmacological and nutritional significance. Molecules. 2016. 21(4): 369. DOI: https://doi.org/10.3390/molecules21040369
[5] https://www.botanyvn.com/
[6] Jena B, Biswal B, Sarangi A, Giri AK, Bhattacharya D, Acharya L. GC/MS profiling and evaluation of leaf essential oil for bactericidal effect and free radical scavenging activity of Plectranthus amboinicus (Lour.) Spreng collected from Odisha, India. Chem. Biodiversity. 2023, 20, e202200691.
[7] Ngũ Trường Nhân, Đàm Thi Bích Hạnh, Vũ Thị Thu Lê, Nguyễn Thị Kim An. Xác định thành phần hóa học và hoạt tính kháng khuẩn, kháng oxi hóa của tinh dầu húng chanh (Plectranthus amboinicus (Lour.) Spreng) thu hái tại Đắk Lắk. Tạp chí Khoa học và Công nghệ. 2022. 58(6B), DOI: https://doi.org/10.57001/huih5804.101
[8] Thuyền, N. T. B., Thúy, N. T. D., & Hằng, C. T. T. Khảo sát thành phần hóa học và hoạt tính kháng vi sinh vật của tinh dầu húng chanh (Plectranthus amboinicus Lour.). Tạp chí Khoa học Đại học Cần Thơ, (2012). (21a), 144-147.
[9] Lữ Thị Mộng Thy. Nghiên cứu quá trình tách tinh dầu húng chanh bằng phương pháp chưng cất lôi cuốn hơi nước, Tạp chí Khoa học công nghệ & Thực phẩm, 2016. 10, 14-17.
[10] Nguyễn Thị Bích Thuyền, Trần Thanh Mến, Lâm Phúc Thông, Trần Nhật Anh, Lê Hoàng Lăm, và Lê Hoàng Nguyên. Nghiên cứu thành phần hóa học bằng GC-MS Và hoạt tính sinh học của tinh dầu Húng chanh Plectranthus amboinicus (Lour.) Spreng thu hái ở tỉnh Hậu Giang. Tạp Chí Khoa học Và Công nghệ - Đại học Đà Nẵng, 2023. 21(11.1), 68-72, https://jst-ud.vn/jst-ud/article/view/8370.
[11] Đỗ Thị Bích Thủy, Phạm Thế Trọng Hiếu, Trần Thanh Quỳnh Anh. Thu nhận và một số tính chất có lợi của tinh dầu rau tần (Plectranthus amboinicus) ở Thừa Thiên Huế. Hội nghị hội Công nghệ sinh học toàn quốc 2020, Công nghệ hóa sinh và protein.
[12] Senthilkumar A, Venkatesalu V. Chemical composition and larvicidal activity of the essential oil of Plectranthus amboinicus (Lour.) Spreng against Anopheles stephensi: a malarial vector mosquito. Parasitol Res. 2010. 107(5): 1275-8. DOI: 10.1007/s00436-010-1996-6.
[13] Santos FAV, Serra CG, Roberto JAC, Figueredo FG et al. Antibacterial activity of Plectranthus amboinicus Lour (Lamiaceae) essential oil against Streptococcus mutans. Eur. J. Integr. Med. 2016. 8(3): 293-297
[14] Hsu K-P, Ho C-L. Antimildew effects of Plectranthus amboinicus leaf essential oil on paper. Natural Product Communications. 2019. 14(7). DOI:10.1177/1934578X19862903
[15] Mallavarapu GR, Rao L, Ramesh S. Essential oil of Coleus aromaticus Benth. From India. Journal of Esential Oil Research. 1999. 11(6): 742-744. DOI: doi.org/10.1080/10412905.1999.9712009
[16] El-hawary SS, R. H. El-sofany, A. R. Abdel-Monem, R. S. Ashour, A. A. Sleem. Seasonal variation in the composition of Plectranthus amboinicus (Lour.) Spreng. essential oil and its biological activities. Am. J. Essent. Oils Nat. Prod. 2013. 1(2): 11-18
[17] Ali S. Sabra, Tessema Astatkie. Response of biomass development, essential oil, and composition of Plectranthus amboinicus (Lour) Spreng. to irrigation frequency and harvest time. Chemistry & Biodiversity. 2018. 15(3): e1800005. DOI: 10.1002/cbdv.201800005
[18] Dev L, Menon DB. Essential oil extracted from Plectranthus amboinicus induces apoptosis in the lung cancer cells via mitochondrial pathway. Int J Pharm Sci Drug Res. 2017. 9(2): 83-89.