33. FOOD SAFETY KNOWLEDGE AND PRACTICES AMONG CONSUMERS IN THAI BINH PROVINCE IN 2023

Pham Thi My Hanh1, Nguyen Thi Lieu1, Dinh Thi Ngoc Thuy1, Dao Thi Thuy1, Pham Thi Dung2, Vu The Loc2, Le Hoang Duy Nam2
1 Thai Binh Food Safety and Hygiene Sub Department
2 Thai Binh University of Medicine and Pharmacy

Main Article Content

Abstract

Objective: The study aimed to assess the food safety knowledge and practices among consumers in Thai Binh province in 2023.


Subject and method: A cross-sectional study was conducted in 2023 in Thai Binh province, involving 249 subjects aged 15-80 years old who are food consumers, aimed at assessing their knowledge and practices regarding food safety.


Results: 89.9% of food consumers understand food safety, with 54.7% at level A and 35.2% at level B. Rural areas show 89.1% understanding (59.7% level A, 29.4% level B), and urban areas have 90.8% (55.4% level A, 35.4% level B). Compliance with practical food safety reaches 98.8%, split as 57% level A and 41.8% level B. Purchases are primarily from roadside stalls or markets (66.2%) and supermarkets or clean food stores (62.6%). However, 7.7% reuse spoiled food for cooking, and 57% are aware of mandatory food labeling for health protection.


Conclusion: Consumer knowledge and practices in food safety are highly satisfactory, with 89.9% achieving adequate knowledge and 98.8% demonstrating good practices. Over 50% in both rural and urban areas achieve level A (≥ 80% correct answers). However, only 62.6% of consumers choose food from supermarkets or clean food stores. Despite mandatory health labeling, risky behaviors like using spoiled food and improper storage persist. Enhancing food safety communication is crucial to correct these habits among consumers

Article Details

References

[1] WHO, Estimating the burden of foodborne diseases, https://www.who.int/activities/estimat ing-the-burden-of-foodborne-diseases.
[2] Department FS, Workshop document on prevention of food poisoning in collective kitchens, poisoning by natural toxins in the southern region, 2020.
[3] Trương Văn Dũng, Nghiên cứu kiến thức, thái độ, thực hành về vệ sinh an toàn thực phẩm của người tiêu dùng tại huyện Châu Thành, tỉnh Đồng Tháp năm 2012, Trường Đại học Công nghiệp thực phẩm TP Hồ Chí Minh, 2012.
[4] Phạm Thị Tâm và cộng sự, Nghiên cứu kiến thức và thực hành của người tiêu dùng về vệ sinh an toàn thực phẩm tại phường Châu Văn Liêm, quận Ô Môn, Cần Thơ năm 2013, Tạp chí Y học thực hành, 2013, 7 (852 + 853), 32-9.
[5] Tô Văn Lành, Nghiên cứu kiến thức và thực hành vệ sinh an toàn thực phẩm của người tiêu dùng tại huyện Cái Nước, Cà Mau năm 2010, 2010.
[6] Nguyễn Thanh Phong và cộng sự, Đánh giá kiến thức về an toàn thực phẩm của người tiêu dùng thực phẩm tại Lào Cai và Đồng Tháp năm 2015, Tạp chí Y học Dự phòng, 2016, 4 (177), 132-8.
[7] Nguyễn Thanh Phong và cộng sự, Đánh giá thực hành về an toàn thực phẩm của người tiêu dùng tại Lào Cai và Đồng Tháp năm 2015, Tạp chí Y học Dự phòng, 2016, 5 (178), 9-15.
[8] Nguyễn Thị Ánh Chi, Nguyễn Trung Thành và cộng sự, Kiến thức và thực hành về an toàn thực phẩm của người nội trợ chính trong gia đình tại thành phố Huế năm 2017, Tạp chí Y học Dự phòng, 2019, 29 (2), 141-7.