32. KNOWLEDGE AND PRACTICES ON FOOD SAFETY AMONG FOOD PROCESSORS IN THAI BINH PROVINCE IN 2023

Pham Thi My Hanh1, Nguyen Thi Lieu1, Dinh Thi Ngoc Thuy1, Dao Thi Thuy1, Pham Thi Dung2, Vu The Loc2, Le Hoang Duy Nam2
1 Thai Binh Food Safety and Hygiene Sub Department
2 Thai Binh University of Medicine and Pharmacy

Main Article Content

Abstract

Objective: This study aimed to describe the current status of knowledge and practices regarding food safety among food producers and processors in Thai Binh province in 2023.


Subject and methods: A cross-sectional study involving 251 individuals directly involved in food production and processing in Thai Binh province in 2023 to assess their knowledge and practices regarding food safety.


Results: 92.4% of food producers and processors demonstrate adequate food safety knowledge. In urban areas, compliance is 87.9% (31.3% level A, 56.6% level B), while rural areas show 95.4% (32.2% level A, 63.2% level B). Correct practices are observed at an overall rate of 97.6%, with urban areas at 99% (63.6% level A, 35.4% level B) and rural areas at 96.7% (61.8% level A, 34.9% level B). Areas needing improvement include regulations on food additives (63.7%), understanding consequences of improper food storage (65.3%), and practices like smoking or chewing gum during production (7.2%), improper attire (16.7%), and compliance with safety gear during food processing (76.5%).


Conclusion: The overall knowledge attainment among food producers and processors is high at 92.4%, with urban and rural areas showing similar rates. However, achieving level A (≥ 80% correct) is relatively low at 31.9% (31.2% urban, 32.2% rural). Practical application rates are also high at 97.6%, with a larger proportion achieving level A (> 60%) in both areas. Enhanced training and educational outreach in health and food safety communication are essential to further improve practices in this sector.

Article Details

References

[1] WHO, World Health Organization, Estimating the burden of foodborne diseases, www.who.int/ activities/estimating-the-burden-of-foodborne-diseases.
[2] Department FS, Workshop document on prevention of food poisoning in collective kitchens, poisoning by natural toxins in the southern region, 2020.
[3] Asmawi U.M, Norehan A, Salikin K et al., An Assessment of Knowledge, Attitudes and Practices in Food Safety Among Food Handlers Engaged in Food Courts, Curr Res Nutr Food Sci, 2018, 6 (2), 123-34.
[4] Alemayehu T, Aderaw Z, Giza M et al., Food Safety Knowledge, Handling Practices and Associated Factors Among Food Handlers Working in Food Establishments in Debre Markos Town, Northwest Ethiopia, 2020: Institution-Based Cross-Sectional Study, Risk Manag Healthc Policy, 2021, 14 (5), 1155-63.
[5] Nguyễn Thị Thu Hà, Trịnh Bảo Ngọc, Trần Ngọc Tụ, Kiến thức thực hành về vệ sinh an toàn thực phẩm của người chế biến thực phẩm tại các bếp ăn tập thể một số bệnh viện tại Hà Nội năm 2020, Tạp chí Y học Việt Nam, 2021, 501 (1), 123-7.
[6] Đào Văn Thắng, Trương Thị Thùy Dương, Thực trạng kiến thức, thực hành về an toàn thực phẩm của người chế biến và kinh doanh thức ăn đường phố tại phường Tân Thịnh, thành phố Thái Nguyên năm 2021, Tạp chí Y học Việt Nam, 2022, 515 (2), 134-142.
[7] Nguyễn Văn Đạt, Thực trạng vệ sinh an toàn thực phẩm của các cơ sở sản xuất nước uống đóng chai tại tỉnh Bình Dương, Tạp chí Y học thành phố Hồ Chí Minh, 2016, 18 (6), 552-9.
[8] Trịnh Bảo Ngọc, Lê Đình Mai, Thực trạng kiến thức vệ sinh an toàn thực phẩm của những người chế biến thức ăn đường phố tại phường Vĩnh Tuy, quận Hai Bà Trưng, Hà Nội năm 2015, Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm, 2017, 13 (2), 79-85.
[9] Nguyễn Văn Tư, Trương Thị Thùy Dương, Đỗ Văn Hàm, Kiến thức, thực hành an toàn thực phẩm của người chế biến và kinh doanh thực phẩm tại thành phố Bắc Ninh năm 2020, Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm, 2022, 18 (1), 1-9.
[10] Lê Ngọc Hiệp, Nguyễn Thu Hà, Huỳnh Phan Văn Kiêng và cộng sự, “Khảo sát kiến thức, thái độ, thực hành về an toàn thực phẩm của nhân viên chế biến tại các cơ sở nấu đám tiệc trên địa bàn thành phố Châu Đốc, tỉnh An Giang, Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm, 2017, 13 (1), 7-14.