43. FOOD SAFETY KNOWLEDGE AND PRACTICES OF FOOD BUSINESS OPERATORS IN THAI BINH PROVINCE, IN 2023

Pham Thi My Hanh1, Nguyen Thi Lieu1, Dinh Thi Ngoc Thuy1, Dao Thi Thuy1, Pham Thi Dung2, Vu The Loc2
1 Thai Binh Food Safety and Hygiene Sub-Department
2 Thai Binh University of Medicine and Pharmacy

Main Article Content

Abstract

Objective: The study aimed to describe the current status of food safety knowledge and practices among food business operators in Thai Binh Province in 2023.


Subject and method: A cross-sectional descriptive study was conducted on 250 food business operators in Thai Binh Province. The study assessed their knowledge and practices using interview questions and assessment sheets.


Results: Food safety understanding among packaged food operators (PFOs), food service providers (FSOs), and street food vendors (SFVs) shows comparable levels. PFOs report 83,5% compliance (49,5% Level A, 34,1% Level B), FSOs 83,5% (57,1% Level A, 26,2% Level B), and SFVs 86,7% (68% Level A, 18,7% Level B). FSOs demonstrate the highest adherence at 100% (60,7% Level A, 39,3% Level B), followed by SFVs at 97,3% (53,3% Level A, 44% Level B), with PFOs at 96,3% (17,6% Level A, 74,7% Level B). Key practices like using clean water and utensils exceed 90%, but ensuring ingredient quality and eliminating stagnant water are below 60%. Issues such as wearing jewelry and long nails during food handling are reported at 19% and 21,3%, respectively.


Conclusion: When comparing three groups in terms of food safety knowledge and practices, prepackaged food businesses show lower levels than the other two groups. To address this deficiency, increased training and educational outreach on health and food safety are necessary to enhance and maintain their standards, especially among pre-packaged food businesses.

Article Details

References

[1] Cục An toàn thực phẩm, Báo cáo Tình hình ngộ độc thực phẩm 10 năm 2010 - 2019.
[2] Đào Văn Thắng, Trương Thị Thùy Dương, Thực trạng kiến thức, thực hành về an toàn thực phẩm của người chế biến và kinh doanh thức ăn đường phố tại phường Tân Thịnh, thành phố Thái Nguyên năm 2021 Tạp chí Y học Việt Nam, 2022;515(2):134-42.
[3] Nguyễn Thị Thu Giang, Lê Trí Khải, Hoàng Chí Trung và cộng sự, Kiến thức, thái độ, thực hành về an toàn thực phẩm của người kinh doanh thức ăn đường phố tại nội thành thành phố Kon Tum năm 2018, Tạp chí Kiểm nghiệm và An toàn thực phẩm, 2019;3(1):89-94.
[4] Huỳnh Quang Trung, Lưu Quốc Toản, Phạm Đức Minh, Thực trạng kiến thức về ATTP của người chế biến thức ăn đường phố tại huyện ChưPăh tỉnh Gia Lai năm 2021 - 2022. Tạp chí Y Dược học quân sự, 2022;6(4):19-25.
[5] Đỗ Nam Khánh, Lê Thị Hương, Nguyễn Thị Thu Liễu và cộng sự, Kiến thức, thực hành an toàn thực phẩm của người kinh doanh dịch vụ ăn uống tại quận Đống Đa và Long Biên, Hà Nội năm 2015. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm, 2017;13(4):159-64.
[6] Nguyễn Văn Lành, Lê Vĩnh Hòa, Kiến thức và thực hành về vệ sinh an toàn thực phẩm của người kinh doanh thức ăn đường phố tại phường 1, thành phố Vị Thanh, tỉnh Hậu Giang năm 2016. Tạp chí Y học Dự phòng, 2017;27(6):206-13.