19. SITUATION OF KNOWLEDGE AND PRACTICE ABOUT FOOD SAFETY OF PROCESSORS ON STREET FOOD BUSINESSES AT CAN THO CITY IN 2022

Le Thi Hang1, Phan Van Tuong2
1 University of Medicine and Pharmacy, VNU
2 University of Public Health

Main Article Content

Abstract

Background: Unsafe street food will directly affect the health of consumers, causing serious consequences such as acute and chronic food poisoning, food-borne diseases and can cause serious health problems. environmental pollution, affecting tourism and economic development of the country [2].


Objective: Describe situation of food safety knowledge of processors on street food businesses at Thot Not District, Can Tho city in 2022.


Methods: Cross-sectional survey, quantitative study. Select all processors at 270 street food businesses in Thot Not District, Can Tho City from January 2022 to May 2022.


Results: Processors are under 45 years old, the majority is 75.9%, and 80.4% have an education level from illiterate to secondary school. The percentage of processors who meet the criteria of correct knowledge of food safety is 58.9 %, in which the rate of processors with knowledge of hygiene of tools reached the highest 83.0% and the rate of processors with knowledge of food poisoning reached the lowest 55.9%. There are 66.3% of processors achieved good food safety practices, 60.7% of processors were qualified to participate in food processing, in which 75.9% had a certificate of food safety education and 70.4% had a certificate check up health.


Conclusion: The rate of street food processors achieving the criteria for correct knowledge and good practices on food safety is still low, therefore it is necessary to promote supervision and communication of food safety knowledge, especially food poisoning, in order to contribute to limiting the risk of food poisoning as well as food-borne diseases to ensure food safety for themselves and consumers.

Article Details

References

[1] Alimi BA, Risk factors in street food practices in
developing countries: A review. Food Science
and Human Wellness 5 (141-148), 2016.
https://doi.org/10.1016/j.fshw.2016.05.001
[2] Lê Thị Hồng Ánh, Giáo trình vệ sinh an toàn thực
phẩm. Nhà xuất bản Đại học Quốc gia Thành phố
Hồ Chí Minh, 2017.
[3] Chính phủ, Nghị định số 155/2018/NĐ-CP ngày
12/11/2018 của Chính phủ về sửa đổi, bổ sung một
số quy định liên quan đến điều kiện đầu tư kinh
doanh thuộc phạm vi quản lý nhà nước của Bộ Y tế,
2018.
[4] Chính phủ, Nghị định số 115/2018/NĐ-CP ngày
04/09/2018 của Chính phủ Quy định xử phạt vi
phạm hành chính về ATTP, 2018.
[5] Bộ Y tế, Quyết định số 1246/QĐ-BYT ngày
31/3/2017 của Bộ Y tế về việc ban hành Hướng dẫn
thực hiện chế độ kiểm thực ba bước và lưu mẫu thức
ăn đối với cơ sở kinh doanh dịch vụ ăn uống, 2017.
[6] Cục An toàn thực phẩm, Báo cáo kết quả giám sát
ngộ độc thực phẩm giai đoạn 2016 – 2020, 2020.
[7] Phan Thị Lành, Kiến thức, thực hành về ATTP và
một số yếu tố liên quan của người chế biến chính
ở các cơ quan kinh doanh thức ăn đường phố tại
huyện Tân Hồng, tỉnh Đồng Tháp năm 2016.
Luận văn Thạc sĩ Y tế công cộng, Trường Đại học
Y tế công cộng, 2016.
[8] Trần Quốc Huy, Kiến thức, thực hành về vệ sinh
ATTP của những người chế biến chính tại các cơ
sở kinh doanh thức ăn đường phố phường Vạn
Thạnh, thành phố Nha Trang năm 2019. Luận văn
Thạc sỹ Y tế công cộng, Trường Đại học Y tế
công cộng, 2019.
[9] Quốc hội, Luật An toàn thực phẩm số
55/2010/QH12 của Quốc hội nước CHXHCN
Việt Nam.