40. KNOWLEDGE AND PRACTICE OF COLORECTAL CANCER PREVENTION AMONG KHMER PEOPLE IN TRA VINH PROVINCE IN 2020

Nguyen Thanh Binh1, Le Van Tam2, Nguyen Thanh Chung3, Dinh Van Quynh4
1 Tra Vinh University
2 Ho Chi Minh City Department of Health
3 National Institute of Hygiene and Epidemiology
4 Thu Duc City Hospital

Main Article Content

Abstract

Objectives: Survey knowledge and practice on colorectal cancer prevention in Khmer people aged 40 years and older in Tra Vinh province in 2020.


Methods: Descriptive cross-sectional research design, direct interviews with 1,843 Khmer people selected by systematic random method in 30 communes of Tra Vinh province.


Results: Knowledge about signs suggesting colorectal cancer was 17.8%, about risk factors for the disease was 14.1%, about prevention methods was 14.5% and about disease screening was 14.2%. The rate of correct general knowledge about colorectal cancer prevention is only 10.8%. The rate of current smokers is 17.4%; alcohol abuse is 7.3%; 53.0% of physical activity regimens meet recommendations, 15.9% of people eat enough fruits and vegetables; regularly eat red meat 13.8%; regularly eating processed foods such as fried/stir-fried is 14.4% and regularly eating grilled meat is 4.8%. The general rate of correct practice in colorectal cancer prevention is only 9.5%.


Conclusions: Both knowledge and practice on colorectal cancer prevention in Khmer people is limited. Therefore, solutions for communication and health education suitable to the culture of the Khmer community are very necessary in the current period.

Article Details

References

[1] Demeyer D, Mertens B, De Smet S et al.,
Mechanisms linking colorectal cancer to the
consumption of (processed) red meat: a review,
Critical reviews in food science and nutrition, 56
(16), 2016, 2747-2766.
[2] Joshi AD, Kim A, Lewinger JP et al., Meat
intake, cooking methods, dietary carcinogens,
and colorectal cancer risk: findings from the
Colorectal Cancer Family Registry, Cancer
Medicine, 4 (6), 2015, 936-952.
[3] Nguyễn Quỳnh Anh, Nguyễn Thu Hà, Kiến thức,
thái độ về sàng lọc ung thư đại trực tràng của
người dân từ 50-75 tuổi trên địa bàn quận Hoàn
Kiếm, Hà Nội năm 2019, Tạp chí Y học Việt
Nam, Tập 503 (số 1), 2021, 121-126.
[4] Nguyễn Xuân Thành, Nguyễn Thị Lụa, Nguyễn
Thị Thắm & cs, Thực trạng kiến thức, thái độ,
thực hành phòng chống một số bệnh ung thư
thường gặp của người dân thị xã Từ Sơn, Bắc
Ninh năm 2018, Tạp chí Y học Dự phòng, Tập
29 (số 9), 2019, 144.
[5] Phạm Gia Khải, Tần suất tăng huyết áp và các
yếu tố nguy cơ ở các tỉnh phía Bắc Việt Nam
2001-2002, Tạp chí Tim mạch học Việt Nam, 33
(1), 2003, tr. 9 - 34.
[6] Zhao Z, Feng Q, Yin Z et al., Red and processed
meat consumption and colorectal cancer risk: a
systematic review and meta-analysis, Oncotarget,
8 (47), 2017, 83306.
[7] Nguyễn Thanh Bình, Thực trạng bệnh tăng huyết
áp ở người Khmer tỉnh Trà Vinh và hiệu quả một
số biện pháp can thiệp, Luận án tiến sĩ, chuyên
ngành Y tế Công cộng, Viện Vệ sinh Dịch tễ
Trung ương, 143 tr, 2016.
[8] Bộ Y tế, Truyền thông phòng chống ung thư, Hà
Nội, 2015, 6-49.312
[9] Nguyễn Vĩnh Huy, Kiến thức - thái độ - thực
hành phòng ngừa ung thư đại trực tràng ở người
dân tại thị xã Lagi, tỉnh Bình Thuận năm 2017,
Khóa luận tốt nghiệp Bác sĩ Y học Dự phòng,
Đại học Y Dược thành phố Hồ Chí Minh, 73 tr,
2017.
[10] Nguyễn Văn Tập, Nguyễn Thanh Bình, Nguyễn
Văn Lành & cs, Đặc điểm dân số, văn hóa, xã hội
và kinh tế của đồng bào Khmer, Nhà xuất bản Y
học, Thành phố Hồ Chí Minh, 2017, 13-22.
[11] Đỗ Quốc Tiệp, Mai Xuân Sự, Phan Tiến Hoàng
& cs, Nghiên cứu kiến thức của người dân về
phòng chống bệnh ung thư tại Quảng Bình, Sở Y
tế Quảng Bình, 2015, 75-82.
[12] Sung H, Ferlay J, Siegel RL et al., Global
Cancer Statistics 2020: GLOBOCAN Estimates
of Incidence and Mortality Worldwide for 36
Cancers in 185 Countries, CA Cancer J Clin, 71
(3), 2021, pp. 209-249.
[13] Christou A, Thompson SC, Colorectal cancer
screening knowledge, attitudes and behavioural
intention among Indigenous Western Australians,
BMC public health, 12 (1), 2012, 528.
[14] Quang LN, Hien NQ, Quang NT et al., Active
lifestyle patterns reduce the risk of colorectal
cancer in the north of Vietnam: a hospital-based
case–control study, Cancer Control, 26 (1), 2019,
1073274819864666.