21. THE CURRENT STATUS OF FOOD SAFETY CONDITIONS OF FOOD SERVICE FACILITIES AND TO IDENTIFY SOME RELATED FACTORS IN HAI HA DISTRICT, QUANG NINH PROVINCE IN 2023
Main Article Content
Abstract
Objective: To describe the current status of food safety conditions of food service facilities and to identify some related factors in Hai Ha district, Quang Ninh province, in 2023
Research method: A cross-sectional descriptive study was conducted with 197 registered food service facilities in Hai Ha district. Food safety conditions were assessed using a checklist developed based on Circular No. 48/2015/TT-BYT dated December 1, 2015 of the Ministry of Health.
Results: 31.98% of facilities met the overall requirements for food hygiene and safety. Scale of operation, type of facilities (OR=4.67; 95% CI: 1.98-10.98), being a ready-to-eat food-providing facility (OR=0.2; 95% CI: 0.11-0.64), being inspected/inspected by the food safety authority 3 times or more in 1 year (OR=7.2; 95%CI=3.48-14.98), and being recently recognized as meeting the food safety requirements by the local food safety authority (OR=24.08; 95%CI=11.01-52.65) were factors significantly associated with the current status regarding food safety and hygiene.
Conclusion: Food service establishments do not have high food hygiene and safety standards. It is necessary to supplement administrative procedures according to the provisions of law, invest in upgrading facilities, select and strictly control input materials.
Article Details
Keywords
Food safety conditions, food service facilities, Quang Ninh.
References
ngày 1/6/2022 2020 [Available from: https://
soyte.hanoi.gov.vn/tin-tuc-su-kien/-/asset_
publisher/4IVkx5Jltnbg/content/thong-tin-
y-tetren-cac-bao-ngay-1-6-2022.
[2] Nguyễn Văn Tư, Trương Thị Thùy Dương, Đỗ
Văn Hàm, Kiến thức, thực hành an toàn thực
phẩm (ATTP) của người chế biến và kinh doanh
thực phẩm tại thành phố Bắc Ninh, Tạp chí Dinh
dưỡng và Thực phẩm;18(1), 2022, 1-9.
[3] Trung tâm Y tế Huyện Hải Hà, Báo cáo chung164
về cơ sở kinh doanh ăn uống trên địa bàn huyện
Hải Hà; 2021.
[4] Võ Ngọc Tuấn, Thực trạng tuân thủ quy định an
toàn thực phẩm của các quán ăn và một số yếu
tố ảnh hưởng tại phường Hưng Lợi, quận Ninh
Kiều, Cần Thơ năm 2021, Tạp chí Y học Việt
Nam;515(1), 2022.
[5] Trần Quốc Huy, Kiến thức, thực hành về an
toàn thực phẩm của người chế biến chính tại
các cơ sở kinh doanh thức ăn đường phố phường
Vạn Thạnh, thành phố Nha Trang năm 2019,
Luận văn thạc sỹ, Trường Đại học Y tế công
cộng; 2019.
[6] Phan Thị Lành, Kiến thức, thực hành về an toàn
thực phẩm và một số yếu tố liên quan của người
chế biến chính tại các quán kinh doanh thức ăn
đường phố huyện Tân Hồng tỉnh Đồng Tháp
năm 2016, Luận văn thạc sỹ, Trường Đại học Y
tế Công cộng, 2016.
[7] Hoàng Thị Thanh Hải, Điều kiện đảm bảo an
toàn thực phẩm và một số yếu tố liên quan ở
các nhà hàng, cửa hàng ăn thành phố Đồng Hới,
tỉnh Quảng Bình năm 2022, Luận văn thạc sỹ,
Trường Đại học Y tế Công cộng, 2022.
[8] UBND tỉnh Quảng Ninh, Báo cáo số 44/BCBCĐLNATTP
về Kết quả thực hiện công tác bảo
đảm An toàn thực phẩm năm 2022 và phương
hướng nhiệm vụ năm 2023 của tỉnh Quảng Ninh. In:
LNATTP UtQN-Cqttbcđ, editor. Quảng Ninh:
UBND tỉnh Quảng Ninh, 2022.
[9] Nguyễn Thùy Dương, Đánh giá điều kiện đảm
bảo an toàn thực phẩm và một số yếu tố liên quan
tại các cửa hàng phở trên địa bàn quận Đống Đa,
Hà Nội, năm 2014, Luận văn thạc sỹ, Trường
Đại học Y tế Công cộng, 2014.
[10] Vũ Thị Tám, Thực trạng điều kiện an toàn thực
phẩm và một số yếu tố liên quan đến an toàn thực
phẩm tại các nhà hàng và cửa hàng ăn tại phường
Bãi Cháy Hạ Long năm 2019, Luận văn thạc sỹ,
Trường Đại học Y tế Công cộng, 2019.