20. ASSESSMENT OF NUTRITIONAL RISK AND SOME RELATED FACTORS IN MECHANICALLY VENTILATED PATIENTS USING MODIFIED NUTRIC (MNUTRIC) SCORE

Nguyen Duc Phuc1, Luong Thi Hong Minh2
1 Nghe An General Friendship Hospital
2 Vinh University of Medicine

Main Article Content

Abstract

Malnutrition affects disease status, increases the risk of infection, increases the length of hospital stay and length of mechanical ventilation and increases the risk of death in critically ill patients.


Objectives: Classification the nutritional risk and identification some factors related to treament results in mechanically venticated (MV) patients using the mNUTRIC scale value.


Subjects: The study was conducted on 100 patients ≥18 years old and required MV for more 48h at the intensive care unit (ICU) - Nghe An friendship general hospital from march to may, 2023. Methods: Cross-sectional descriptive study.


Results: Average age 72.99; male 72%; The high risk of malnutrition according to the mNUTRIC scale accounted for 40% and had an average score of 6.43. The overall mortality rate was 26% and the mortality rate in the mNUTRIC group ≥ 5 was 47.5%. The mean score of mNUTRIC ≥5 in the mortality group was higher than that of mNUTRIC <5. The mNUTRIC scale has a predictive value for mortality in the ICU patients with AUC = 0.767 (95% CI 0.659 - 0.874), a cut-off point of 4.5 with a sensitivity of 73.08% and a specificity of 71.62% (p<0.05).


Conclusions: The mNUTRIC score is valuable in assessing nutritional risk and predicting mortality in mechanically ventilated patients in the ICU.

Article Details

References

[1] Lưu Ngân Tâm, Hướng dẫn dinh dưỡng trong
điều trị bệnh nhân nặng, Nhà xuất bản Y học, Hà
Nội, 2019.
[2] Powers J,Samaan K, Malnutrition in the ICU
patient population; Crit Care Nurs Clin North
Am, 26(2), 2014, 227–242.
[3] Lê Thị Phương Thúy, Nguyễn Phương Thảo,
Đinh Trọng Hiếu et al., Tình trạng dinh dưỡng
của người bệnh thở máy tại Khoa hồi sức tích
cực - chống độc, Bệnh viện Đa khoa Đống Đa
năm 2019, Tạp chí Nghiên cứu y học, 146(10),
2021, 55–63.
[4] Nguyễn Hữu Hoan, Tình trạng dinh dưỡng và
thực trạng nuôi dưỡng bệnh nhân tại khoa Hồi
sức tích cực Bệnh viện Bạch Mai năm 2015,
Trường Đại học Y Hà Nội, Hà Nội, 2015.
[5] Nguyễn Thị Trang, Tình trạng dinh dưỡng và
thực trạng nuôi dưỡng người bệnh tại khoa Hồi
sức tích cực Bệnh viện Lão khoa Trung ương
năm 2017, Trường Đại học Y Hà Nội, Hà Nội,
2017.
[6] Phạm Thị Diệp, Phạm Duy Tường, Nguy cơ dinh
dưỡng và một số yếu tố liên quan ở người bệnh
nhập khoa hồi sức tích cực, Bệnh viện Đa khoa
Nông nghiệp năm 2020, Tạp chí Nghiên cứu y
học, 142(6), 2021, 126–132.
[7] Heyland DK, Dhaliwal R, Jiang X et al.,
Identifying critically ill patients who benefit the
most from nutrition therapy: the development
and initial validation of a novel risk assessment
tool. Crit Care, 15(6), 2011, R268.
[8] Mendes R, Policarpo S, Fortuna P et al.,
Nutritional risk assessment and cultural
validation of the modified NUTRIC score in
critically ill patients-A multicenter prospective
cohort study; J Crit Care, 37, 2017, 45–49.
[9] Ata ur-Rehman HM, Ishtiaq W, Yousaf M et
al., Modified Nutrition Risk in Critically Ill
(mNUTRIC) Score to Assess Nutritional Risk in
Mechanically Ventilated Patients: A Prospective
Observational Study from the Pakistani
Population; Cureus, 10(12), 2018, e3786.
[10] Kalaiselvan MS, Renuka MK, Arunkumar
AS, Use of Nutrition Risk in Critically ill
(NUTRIC) Score to Assess Nutritional Risk
in Mechanically Ventilated Patients: A
Prospective Observational Study. Indian J Crit
Care Med, 21(5), 2017, 253–256.
[11] Rahman A, Hasan RM, Agarwala R et al.,
Identifying critically-ill patients who will benefit
most from nutritional therapy: Further validation
of the “modified NUTRIC” nutritional risk
assessment tool; Clin Nutr, 35(1), 2016, 158–162.