32. KNOWLEDGE AND PRACTICE OF FOOD SAFETY AMONG FOOD HANDLERS IN THE RESTAURANTS IN DONG DA DISTRICT, HANOI IN 2023 AND SOME RELATED FACTORS

Hoang Quy Chau1, Dao Xuan Vinh2, Nguyen Duy Huy3, Nguyen Van Binh4, Nguyen My Ha5
1 Dong Da District Health Department
2 Thang Long University
3 Dolife International General Hospital
4 SAFI Y Service Joint Stock Company
5 Bach Mai Hospital

Main Article Content

Abstract

Purpose: (1) Assess knowledge and practice of food safety among the food handlers at the restaurants in Dong Da District, Hanoi in 2023; and (2) Analyze some related factors to food-safety knowledge and practice of the subjects in the research.


Method: The research method of epidemiology with a descriptive cross-sectional study design was selected.


Results: The study showed that approximately 60% of food handlers had good food safety knowledge, while only 42.9% had good levels of food-safety practice. Some related factors to knowledge accounted for age group, education, years of experience, food safety knowledge training, and workplace. Some related factors to practice accounted for education and food safety knowledge training.


Recommendation: It is necessary to increase the organization of training sessions on food safety knowledge for those involved in food processing in the area.

Article Details

References

[1] Chu Thế Vinh, Thực trạng an toàn vệ sinh thực
phẩm ở các cơ sở kinh doanh dịch vụ ăn uống và
công tác quản lý tại thành phố Đà Lạt tỉnh Lâm
Đồng, năm 2012 - 2013, Luận văn Bác sỹ chuyên
khoa cấp II, Trường Đại học Y Hà Nội, 2014.
[2] Phạm Thị Chung, Kiến thức, thực hành về ATTP
và một số yếu tố liên quan của người chế biến tại
bếp ăn của các trường tiểu học quận Cầu Giấy,
Hà Nội năm 2019, Tạp chí Y học Cộng đồng,
59(6), 2020.
[3] Nguyễn Ngọc Sơn, Nghiên cứu kiến thức và thực
hành của người chế biến và thực trạng an toàn
thực phẩm tại 103 cơ sở dịch vụ ăn uống khu
vực Hà Nội, Tạp chí Y học Quân sự số 6-2022,
6-2022(353), tr. 105-109.
[4] Al Banna, Md Hasan et al., Factors associated
with food safety knowledge and practices among
meat handlers in Bangladesh: a cross-sectional
study. 26(1), 2021, pp. 1-12.