20. CURRENT KNOWLEDGE AND PRACTICE ON FOOD SAFETY AMONG FOOD PROCESSORS AT RESTAURANTS IN PHU MY DISTRICT, BINH DINH PROVINCE IN 2023 AND SOME RELATED FACTORS

Mac Thi Thu Ha1, Ho Dac Thoan2
1 Phu My District Medical Center
2 Institute of Malariology, Parasitology and Entomology Quy Nhon

Main Article Content

Abstract

Objective: Describe the current knowledge and practices on food safety among restaurant food processors and some related factors in Phu My district, Binh Dinh province in 2023.


Subject and method: Cross-sectional descriptive study, combining quantitative and qualitative on all 284 food processors at 284 restaurants in Phu My district, Binh Dinh province, in 2023 in order to evaluate knowledge, practice on food safety and some related factors. We were collecting data based on a questionnaire of knowledge and practice checklist of 16 criteria and in-depth interviews with 9 people involving food safety management.


Results: The percentage of food processors with food safety knowledge was 73.6% and the food safety practice reached 61.3%. Some factors related to knowledge of processors on food safety include education level of the processor (OR=3.6; 95% CI: 1.9 - 6.6); time working at a restaurant (OR= 2.2; CI 95%: 1.2 – 4.0); food processing experience (OR= 5.9; CI 95%: 1.5 – 22.6); organize training on food safety (OR=2.4; CI 95%: 1.1 – 5.6); conducted communication on food safety (OR=2.3; CI 95%: 11.2 – 4.2); Some factors related to practices of processors on food safety include: education level of the processors (OR=2.3; 95% CI: 1.2 - 4.4 ); Frequency of performing inspection and supervision on food safety in 1 year (OR= 2.2; 95% CI: 1.2 - 4.1).


Conclusion: The food safety knowledge and practice of food processors at restaurants is relatively high but It has not met the requirements of the socio-economic development of our country. Some factors such as education, time about food processing and work experience at the restaurant; be trained and communicated related to food safety knowledge of processors. Besides education, the frequency of inspection and supervision for 1 year is related to food safety practice of food processors.

Article Details

References

[1] Trương Văn Bé Tư, Tạ Văn Trầm, Trần Thị
Đức Hạnh, Kiến thức, thực hành về an toàn thực
phẩm của người chế biến tại các quán ăn thị xã
Cai Lậy, tỉnh Tiền Giang năm 2017, Tạp chí Y
học thành phố Hồ Chí Minh, 2017.
[2] Trung tâm Nghiên cứu thực phẩm, Thống kê ngộ
độc thực phẩm ở Việt Nam năm 2020 [Available
from: https://trungtamnghiencuuthucpham.vn/
thong-ke-ngo-doc-thuc-pham.
[3] Viện Y tế công cộng thành phố Hồ Chí Minh,
Hội nghị toàn cầu về an toàn thực phẩm năm
2019, kêu gọi các hành động mạnh mẽ hơn nhằm
bảo vệ sức khỏe con người, 2019.
[4] Ban Chỉ đạo liên ngành an toàn thực phẩm tỉnh
Bình Định, Báo cáo kết quả công tác bảo đảm an
toàn thực phẩm năm 2021, 2021.
[5] Cục An toàn thực phẩm, Quyết định số 37/QĐ-
ATTP ngày 02 tháng 02 năm 2015 của Cục
trưởng Cục An toàn thực phẩm về việc ban hành
tài liệu tập huấn kiến thức về an toàn thực phẩm;
bộ câu hỏi đánh giá kiến thức về an toàn thực
phẩm người trực tiếp chế biến, kinh doanh dịch
vụ ăn uống và đáp án trả lời, 2015.
[6] Đinh Thị Hồng Cúc, Thực trạng kiến thức, thực
hành về an toàn thực phẩm của người chế biến và
một số yếu tố liên quan tại các cửa hàng ăn thuộc
thị xã Tân Châu, tỉnh An Giang năm 2016, Luận
văn Thạc sỹ Y tế Công cộng, Trường Đại học Y
tế công cộng, 2016.
[7] Nguyễn Ngọc Thúy An, Đánh giá điều kiện cơ sở
và kiến thức, thực hành về an toàn thực phẩm của
người chế biến trong các cửa hàng ăn tại huyện
Tam Nông, tỉnh Đồng Tháp năm 2016, Luận văn
Thạc sỹ Y tế công cộng, Trường Đại học Y tế
công cộng, 2016.
[8] Trần Tấn Khoa, Kiến thức, thực hành về vệ sinh
an toàn thực phẩm và một số yếu tố liên quan của
người trực tiếp chế biến tại các cửa hàng ăn trên
địa bàn huyện Hồng Ngự, tỉnh Đồng Tháp năm
2015, Luận văn Thạc sỹ Y tế công cộng, Trường
Đại học Y tế công cộng, 2015.
[9] Trần Quốc Huy, Kiến thức thực hành vệ sinh an
toàn thực phẩm của người chế biến tại các cơ
sở kinh doanh thức ăn đường phố phường Vạn
Thạnh, thành phố Nha Trang năm 2019, Luận
văn Thạc sĩ Y tế Công cộng, Trường Đại học Y
tế công cộng, 2019.
[10] Chu Phi Long, Thực trạng tuân thủ quy định an
toàn thực phẩm của các quán ăn và một số yếu
tố ảnh hưởng tại phường Hưng Lợi, quận Ninh
Kiều, thành phố Cần Thơ năm 2021, Luận văn
Thạc sỹ Y tế công cộng, Trường Đại học Y tế
công cộng, 2021.
[11] Lê Thị Thanh Lương, Thực trạng điều kiện an
toàn thực phẩm; kiến thức, thực hành của người
chế biến và một số yếu tố liên quan tại các cửa
hàng ăn uống và nhà hàng ăn uống của phường
Việt Hưng, quận Long Biên, thành phố Hà Nội
năm 2015, Luận văn Thạc sỹ Y tế Công cộng,
Trường Đại học Y tế công cộng, 2015.