16. THE STATUS OF KNOWLEDGE AND PRACTICES REGARDING FOOD SAFETY OF COOKS AND RELATED FACTORS IN COMMUNAL KITCHENS OF PRESCHOOLS IN HA TINH CITY IN 2022
Main Article Content
Abstract
Objective: This scientific article aims to describe the knowledge and practices related to the food safety of cooks and some related factors in the communal kitchens of preschools in Ha Tinh City in 2022.
Research Methodology: We used a cross-sectional descriptive study design to conduct our research, was conducted on 110 research subjects who were food processors or involved in food processing stages at the communal kitchens of preschools. The knowledge and practice of food processors are assessed according to a set of questions and observation checklists built based on decision number: 37/QD-ATTP issued in 2015. Data entry and analysis above two software Epidata 3.1 and Stata 16, using descriptive statistics of frequency (n) and ratio (%), Chi-square test to find the difference with significance level α = 0.05.
Results: The proportion of food handlers with general knowledge of food safety was 70.9%, and the proportion of food handlers with the correct general practice of food safety was 60.9%. Factors related to the knowledge of food handlers include high school education level (OR=5.4; 95%CI: 1.3 - 22.2; p=0.019) and current position in the kitchen as a head cook (OR=4.3; 95%CI: 1.3 - 14.3; p=0.040). Similarly, these were also two factors related to the practice of food handlers (high school education level (OR=4.2; 95%CI: 1 - 16.7; p=0.044) and current position as head cook in the kitchen (OR=3.5; 95%CI: 1 - 11.9; p=0.050)).
Conclusion: The overall rate of knowledge and practice regarding food safety of cooks in communal kitchens of preschools was found to be quite good. The cooks ‘ educational level and job position in the kitchen were two statistically significant factors associated with their knowledge and practices regarding food safety.
Article Details
Keywords
Food safety, Communal kitchens, Preschools.
References
of the global burden of foodborne diseases:
foodborne disease burden epidemiology
reference group 2007-2015. 2015: World Health
Organization.
[2] Sharif, L. and T. Al-Malki, Knowledge, attitude
and practice of Taif University students on food
poisoning. Food Control, 2010. 21(1): p. 55-60.
[3] Sani, N.A. and O.N. Siow, Knowledge, attitudes
and practices of food handlers on food safety
in food service operations at the Universiti
Kebangsaan Malaysia. Food control, 2014. 37:
p. 210-217.
[4] Nguyễn Thị Thắm, Đào Thị Thu Thủy, Cáp
Minh Đức, Kiến thức, thực hành của người chế
biến tại bếp ăn tập thể các trường mầm non thành
phố Hải Dương năm 2020, Tạp chí Nghiên cứu
Y học, 2021. 146 (10).
[5] Đào Thị Thanh Thủy, Kiến thức, thực hành về
ATTP của người chế biến và điều kiện vệ sinh
tại các bếp ăn tập thể trên địa bàn huyện Thanh
Bình, tỉnh Đồng Tháp, Trường Đại học Y tế
Công cộng, Hà Nội, 2015.
[6] Trần Hữu Thọ, Thực trạng điều kiện an toàn
thực phẩm tại bếp ăn tập thể các trường mầm
non huyện Cái Bè, tỉnh Tiền Giang năm 2018,
Trường Đại học Y tế Công cộng, Hà Nội, 2018.
[7] Nguyễn Ánh Hồng, Điều kiện an toàn thực phẩm
của bếp ăn tập thể; kiến thức, thực hành về an
toàn thực phẩm và một số yếu tố liên quan của
người chế biến tại bếp ăn tập thể các trường mầm
non huyện Hoài Đức năm 2015, Trường Đại học
Y tế Công cộng, Hà Nội, 2015.
[8] Nguyễn Văn Phúc, Điều kiện an toàn thực phẩm
và một số yếu tố liên quan đến kiến thức, thực
hành của người chế biến tại bếp ăn tập thể các
trường mầm non tại thành phố Sóc Trăng, tỉnh
Sóc Trăng năm 2016, Trường Đại học Y tế Công
cộng, Hà Nội, 2016.
[9] Trần Anh Liệt, Kiến thức, thực hành về an toàn
thực phẩm của nhân viên bếp ăn tập thể trường
mầm non huyện Vĩnh Thạnh, Cần Thơ năm 2021
và một số yếu tố ảnh hưởng, Trường Đại học Y
tế Công cộng, 2021.
[10] Đinh Trung Kiên, Thực trạng điều kiện an toàn
thực phẩm và kiến thức, thực hành của người chế
biến tại bếp ăn tập thể các trường mầm non thuộc
Yên Mô, Ninh Bình, Đại học Y tế Công cộng,
Hà Nội, 2014.
[11] Lee, H.K., et al., Assessment of food safety
knowledge, attitude, self-reported practices, and
microbiological hand hygiene of food handlers.
International journal of environmental research
and public health, 2017. 14(1): p. 55.
[12] Al-Shabib, N.A., S.H. Mosilhey, and F.M.
Husain, Cross-sectional study on food safety
knowledge, attitude and practices of male food
handlers employed in restaurants of King Saud
University, Saudi Arabia. Food control, 2016.
59: p. 212-217.
[13] Nguyễn Thị Bích San, Thực trạng điều kiện vệ
sinh an toàn thực phẩm và kiến thức, thực hành
của người chế biến tại bếp ăn tập thể các trường
mầm non quận Cầu Giấy, Hà Nội năm 2010-
2011, Trường Đại học Y tế Công cộng, Hà Nội,
2011.