HOUSEHOLD FOOD CONSUMPTION TREND BY SOME GENERAL SURVEYS FROM 1980 UP TO NOW

Le Danh Tuyen1, Tran Thanh Duong1, Tran Minh Quan1
1 Vietnam National Institute of Nutrition

Main Article Content

Abstract

Objective: To review article and data collected for providin an overview of food consumption trends
in relation to the nutritional status of Vietnamese.
Results: Food consumption patterns and nutritional status of Vietnamese have changed substantially
due to economic improvements and the adoption of a new western lifestyle. The traditional habit
of consuming vegetable foods like cereals, sweet potatoes and cassava has seen a decline, while
consumption of meat, poultry, egg and fruits has increased. The total energy intake is not changed
after 35 years up to now but the food consumption pattern might have contributed to the ideal
proportion of energy from carbohydrates, protein and fat at 66,3%, 15,9% and 17,8% respectively in
2010, which is almost close to the composition of 63.3%, 16.4%, and 20.3% that most nutritionists
would term as an ideal ratio. In 1985, the proportion of energy from carbohydrates, protein and fat at
82,6%; 11,2% and 6,2% respectively.
Conclusion: The achievable guidelines for food consumption to reach a balanced fat and nutrient
intake in all Vietnamese is needed to prevent all chronic diseases related in the time coming.

Article Details

References

[1] Từ Giấy, Bùi Thị Nhu Thuận, Hà Huy Khôi.
Xây dựng cơ cấu bữa ăn. Nhà xuất bản Y học, Hà
Nội, 1984: 194,195.
[2] Từ Giấy và cs. Tổng điều tra dinh dưỡng 1987
- 1989. Chương trình NCKH 64D. Viện Dinh
Dưỡng, 1990.
[3] Tổng cục Thống kê. Khảo sát mức sống dân cư
Việt nam (VLSS) 2020. Nhà xuất bản Thống kê,
Hà Nội, 2022.
[4] Viện Dinh Dưỡng. Chiến lược quốc gia về dinh
dưỡng 2020 - 2030. Nhà xuất bản Y học, Hà Nội,
2021.
[5] Viện Dinh dưỡng - Tổng cục thống kê. Tổng
điều tra dinh dưỡng 2000. Nhà xuất bản Y học,
Hà nội, 2001.
[6] Viện Dinh dưỡng. Tình hình dinh dưỡng năm
2020. Nhà xuất bản Y học Hà Nội, 2001.
[7] United Nations - Nation Unies - ACC/SCN.
Update on the nutrition situation, 2019
[8] Viện Dinh dưỡng - Tổng cục thống kê. Tổng
điều tra dinh dưỡng 2020. Nhà xuất bản Y học,
Hà Nội, 2022.