33. FACTORS INFLUENCING THE NUTRITIONAL STATUS OF THE ELDERLY AT EA H’LEO DISTRICT HEALTH CENTER, DAK LAK PROVINCE, 2022
Main Article Content
Abstract
Objective: To analyze factors associated with the nutritional status of the elderly at Ea H’Leo district Health Center in 2022.
Methods: A cross-sectional descriptive study was conducted on 251 elderly individuals visiting Ea H’Leo district Health Center from June to September 2022. Convenient sampling and the MNA-SF tool were used to evaluate the nutritional status of the participants. Multivariate logistic regression was employed to identify factors associated with their nutritional status.
Results: Among 251 participants, the total MNA score was 22.5. The health risks of the elderly were primarily concentrated in the 70-79 age group. Females had a 0.56 times lower risk compared to males. Elderly individuals from ethnic minorities had a 2.26 times higher risk compared to the Kinh ethnicity group. Those who were employed had a 2.31 times higher risk compared to retirees. Individuals with an income above 10 million VND/month were 7.95 times more at risk compared to those with an income below 5 million VND/month. Participants with moderate physical activity levels had a 1.87 times higher risk compared to those with light activity levels.
Conclusion: Factors associated with the nutritional status of the elderly include demographic characteristics, the number of comorbidities, oral health status, chewing and swallowing ability, smoking and alcohol consumption habits, regular exercise, and physical activity levels.
Article Details
Keywords
Elderly, malnutrition, Ea H’Leo district
References
[2] UNFPA Việt Nam. Già hóa dân số, 2019.
[3] Lê Thị Ngọc Trân. Thực trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan của người cao tuổi đến khám bệnh tại Bệnh viện Đa khoa tỉnh Bình Dương năm 2019. Sở Khoa học và Công nghệ Bình Dương, 2019.
[4] Cổng thông tin điện tử huyện EA H’Leo. Giới thiệu thông tin huyện EA H’Leo, tỉnh Đắk Lắk.
[5] Viện Dinh dưỡng Quốc gia, Bộ Y tế. Những lời khuyên dinh dưỡng cho người cao tuổi. 2017.
[6] Hà Thị Ninh, Nguyễn Thị Kim Tiến. Suy dinh dưỡng ở người cao tuổi tại huyện Mỏ Cày, tỉnh Bến Tre năm 2011, 2011.
[7] Nguyễn Đức Phúc. Một số yếu tố liên quan đến tình trạng dinh dưỡng của người cao tuổi điều trị tại bệnh viện Hữu nghị Đa khoa Nghệ An. Tạp chí Y học cộng đồng, 2024, 65 (CĐ7), tr. 239-245.
[8] Nguyễn Thùy Linh, Bùi Thị Cẩm Trà, Nguyễn Thúy Nam, Vũ Ngọc Hà. Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan của người cao tuổi điều trị tại Bệnh viện Đại học Y Hà Nội. Tạp chí Nghiên cứu Y học, 2024, 182 (9), tr. 281-288.
[9] Nguyễn Ngọc Tú Quyên. Thực trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan đến suy dinh dưỡng ở người cao tuổi tại Bệnh viện Đa khoa Trung tâm An Giang năm 2023. Tạp chí Y học cộng đồng, 2023, 64 (5), tr. 34-41.
[10] Rahman K.M.T, Khalequzzaman M, Khan F.A et al. Factors associated with the nutritional status of the older population in a selected area of Dhaka, Bangladesh. BMC geriatrics, Mar 5 2021, 21 (1): 161, doi:10.1186/s12877-021-02068-2.
[11] Wong M.M.H, So W.K.W, Choi K.C et al. Malnutrition risks and their associated factors among home-living older Chinese adults in Hong Kong: hidden problems in an affluent Chinese community. BMC geriatrics, May 23 2019, 19 (1): 138, doi:10.1186/s12877-019-1148-5.
[12] Huỳnh Thị Hồng Nhung, Nguyễn Thị Thúy Duy, Thạch Thị Thanh Thúy, Cao Thanh Ngọc. Tình trạng dinh dưỡng và mức độ hoạt động thể lực của người cao tuổi tại tỉnh Trà Vinh. Tạp chí Y học Việt Nam, 2023, 523 (2), tr. 158-162.