35. NUTRITIONAL STATUS OF OVARIAN CANCER PATIENTS AT THE NATIONAL CANCER HOSPITAL IN 2024-2025

Hoang Thi Phuong1, Nguyen Duc Diu1, Hoang Viet Bach1, Nguyen Thi Dung1, Nguyen Thi Lien1, Le Thi Huong1,2
1 Clinical Nutrition Department of K hospital
2 Hanoi Medical University

Main Article Content

Abstract

Objective: Assess the nutritional status of ovarian cancer patients at National Cancer Hospital in 2024-2025.


Materials and method: Cross-sectional descriptive study on 121 ovarian cancer patients from July 2024 to March 2025 at K Hospital.


Results: The study on ovarian cancer patients showed that 9.1% were malnourished and 11.6% were overweight or obese based on Body Mass Index (BMI). According to the PG-SGA assessment, 43.8% of patients were at risk of mild to moderate malnutrition, and 9.1% were at risk of severe malnutrition. The rate of anemic patients was 38%, up to 42.1% of patients had symptoms of fatigue, 35.5% of patients had symptoms of anorexia, 32.2% had symptoms of early satiety and 24.8% had symptoms of dry mouth, in addition, symptoms of constipation, nausea, food taste, pain, mouth ulcers had rates of 19%; 13.2%; 12.4%; 12.4%; 9.1% respectively. Within a one-month period, 9.9% of patients lost 5–10% of their body weight, and 1.7% lost at least 10%. Over a six-month period, 15.7% of patients lost 5–10% of their body weight, and 6.6% experienced a weight loss of at least 10%.


Conclusion: A significant proportion of ovarian cancer patients before surgery have nutritional problems such as anemia, weight loss, and malnutrition.

Article Details

References

[1] Global Cancer Statistics 2020: GLOBOCAN Estimates of Incidence and Mortality Worldwide for 36 Cancers in 185 Countries. CA Cancer J Clin. Tháng Năm 2021;71(3):209–49.

[2] Hồ Thu Thủy và cộng sự. 2023. Tình trạng dinh dưỡng của người bệnh ung thư phụ khoa điều trị tại bệnh viện phụ sản hà nội năm 2023. Tạp chí dinh dưỡng và thực phẩm. 30 tháng tư 2024; 20(2):37–45.
[3] Nguyễn Thùy Linh, Trần Ngọc Dũng và cộng sự. 2021. Nghiên cứu đặc điểm lâm sàng và cận lâm sàng 50 bệnh nhân ung thư biểu mô buồng trứng típ thanh dịch. Tạp chí Y học Quân sự, (352), 45-49.
[4] Phan Thị Thu Hằng, Trần Thị Phương Thảo, Lê Văn Trường. 2020. Đánh giá tình trạng dinh dưỡng bệnh nhân ung thư tại Khoa Chống đau và Chăm sóc giảm nhẹ. J 108 - Clin Med Phamarcy.
[5] Nguyễn Thị Loan và cộng sự. 2021. Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan ở người bệnh ung thư đầu cổ điều trị xạ trị tại Bệnh viện Ung bướu Hà Nội năm 2021.
[6] Nguyễn Thị Thu Liều và cộng sự. 2023. Tình trạng dinh dưỡng theo chu vi vòng cánh tay và một số yếu tố liên quan ở phụ nữ mang thai đến khám tại Bệnh viện Phụ sản Trung ương năm 2023. Tạp Chí Học Dự Phòng. 24 Tháng Mười 2023; 33:59–65.
[7] Đào Thị Phúc Thịnh. 2024. Tình trạng dinh dưỡng và khẩu phần thực tế của bệnh nhân ung thư buồng trứng tại Bệnh viện K năm 2023-2024.
[8] Nguyễn Thị Thu Liễu và cộng sự. 2020. Tình trạng dinh dưỡng và khẩu phần thực tế của bệnh nhân ung thư có điều trị bằng hóa chất tại bệnh viện Phụ sản Trung ương năm 2019-2020. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm, 20 tháng 11 năm 2020; 16(6):36-46.
[9] Bùi Thị Hoa và cộng sự. 2024. Tình trạng dinh dưỡng ở người bệnh ung thư đường tiêu hóa điều trị hóa chất tại Bệnh viện E năm 2024. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm. 2025; 21(1); 77-83.