30. NUTRITION STATUS AND QUALITY OF LIFE NON-SMALL CELL LUNG CANCER PATIENTS BEFORE CHEMOTHERAPY AT VIETNAM NATIONAL CANCER HOSPITAL

Nguyen Thi Dung1, Hoang Viet Bach1, Nguyen Thi Hong Tien1, Nguyen Thi Thanh Hoa1, Duong Thi Yen1, Nguyen Duc Diu1, Nguyen Thi Thuy1, Le Thi Huong1,2
1 K Hospital
2 Hanoi Medical University

Main Article Content

Abstract

Objective: To describe nutrition status and the quality of life non-small cell lung cancer patients before chemotherapy at Vietnam National Cancer Hospital.


Materials and methods: A cross-sectional study was conducted on 95 patients with non-small cell lung cancer before chemotherapy at Vietnam National Cancer Hospital from January 2024 to November 2024.


Results: According to PG-SGA, sixty percent of patients diagnosed with stage B and stage C. Average overall health score 70.88±23.47, average functional score 80.21±21.21, average symptom score 23.33±20.65 and financial burden score 27.37±35.39. Significantly, the patients under 60 years old had the lowest quality of life (p<0.05). As a result, patients were well-nourished,  and quality of life scores significantly increased.


Conclusion: A large number of patients with non-small cell lung cancer before chemotherapy are undernutrition, and quality of life score is above average. Additionally, more attention should be paid to the quality of life of lung cancer patients under 60 years old.

Article Details

References

[1] Bray F., Laversanne M., Sung H. và cộng sự. (2024). Global cancer statistics 2022: GLOBOCAN estimates of incidence and mortality worldwide for 36 cancers in 185 countries. CA Cancer J Clin, 74(3), 229–263.
[2] Pubweb.vn Tình hình bệnh ung thư tại Việt Nam theo GLOBOCAN 2022. , accessed: 03/10/2024.
[3] Polanski J., Jankowska-Polanska B., Rosinczuk J. và cộng sự. (2016). Quality of life of patients with lung cancer. OncoTargets Ther, 9, 1023–1028.
[4] Vũ N.H., Thăng V.H., và Hoàng N.C. (2024). KẾT QUẢ ĐIỀU TRỊ UNG THƯ PHỔI KHÔNG TẾ BÀO NHỎ DI CĂN NÃO BẰNG XẠ PHẪU VÀ PHÁC ĐỒ PACLITAXEL – CARBOPLATIN. Tạp Chí Học Việt Nam, 537(2).
[5] Vi H.H., Anh K.M.P., và Hà L.T.T. (2023). NHU CẦU TƯ VẤN DINH DƯỠNG CỦA NGƯỜI BỆNH UNG THƯ PHỔI ĐANG ĐIỀU TRỊ TẠI BỆNH VIỆN UNG BƯỚU HÀ NỘI. Tạp Chí Dinh Dưỡng Và Thực Phẩm, 19(4+5), 119–127.
[6] Minh P.Đ., Duyên Đ.T., và Hiếu Đ.M. (2023). Triệu chứng ảnh hưởng đến dinh dưỡng và mối liên quan tới tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân ung thư phổi tại Bệnh viện Quân y 103. Tạp Chí Học Dự Phòng, 33(6), 67–74.
[7] Mơ N.T., Quý V.T., Dũng N.Q. và cộng sự. (2023). TÌNH TRẠNG DINH DƯỠNG CỦA NGƯỜI BỆNH UNG THƯ PHỔI ĐIỀU TRỊ KẾT HỢP HÓA TRỊ VÀ XẠ TRỊ TẠI BỆNH VIỆN PHỔI TRUNG ƯƠNG. Tạp Chí Học Việt Nam, 533(1).
[8] Bính H.D., Linh N.V.T., Phướng P. và cộng sự. Quality of life assessment on non-small cell lung cancer patients treated by molecular targeted therapy. Tạp Chí Dược Học, 12(6), 105.
[9] Vũ T.T.N. (2021). KHẢO SÁT CHẤT LƯỢNG CUỘC SỐNG CỦA NGƯỜI BỆNH UNG THƯ PHỔI KHÔNG TẾ BÀO NHỎ TRƯỚC VÀ SAU XẠ TRỊ TẠI KHOA XẠ LỒNG NGỰC, BỆNH VIỆN K. Tạp Chí Học Việt Nam, 509(2).
[10] Hong Y.J., Han S., Lim J.U. và cộng sự. (2023). Association Between Quality of Life Questionnaire at Diagnosis and Survival in Patients With Lung Cancer. Clin Lung Cancer, 24(5), 459–466.
[11] Polański J., Jankowska-Polańska ,Beata, và and Mazur G. (2021). Relationship Between Nutritional Status and Quality of Life in Patients with Lung Cancer. Cancer Manag Res, 13, 1407–1416.
[12] Scott H.R., McMillan D.C., Brown D.J.F. và cộng sự. (2003). A prospective study of the impact of weight loss and the systemic inflammatory response on quality of life in patients with inoperable non-small cell lung cancer. Lung Cancer Amst Neth, 40(3), 295–299.