29. 7-DAY POST-OPERATIVE DIET FOR DIGESTIVE CANCER PATIENTS AT K HOSPITAL
Main Article Content
Abstract
Objective: To describe the 7-day nutritional regimen after surgery in patients with gastrointestinal cancer at K Hospital in 2024.
Subjects and methods: This is a prospective descriptive study with a sample size of 256 patients with gastrointestinal cancer who were indicated for surgery.
Results: The energy intake gradually increased from postoperative day 2 (reaching 962.7 ± 357.5 kcal) to postoperative day 4 (reaching 1370.8 ± 310.8 kcal), then decreased on postoperative day 7 (reaching 1172.5 ± 283.0 kcal). The percentage of patients meeting the recommendation of > 70% of energy needs was highest on day 4.5, with a rate of 78.5%. However, by postoperative day 7, this rate dropped to 56.3%. For protein values, the percentage of patients in the first 7 days post-surgery met the protein recommendation with a threshold of > 1.2 g/kg/day according to ESPEN guidelines, ranging from 0% to 28.1%.
Conclusion: The percentage of patients receiving adequate nutrition to meet energy and protein needs in the 7-day postoperative regimen is still low.
Article Details
Keywords
Nutrition regimen, dietary intake, gastrointestinal cancer, surgery, Vietnam National Cancer Hospital
References
[2] Gustafsson UO, Scott MJ, Hubner M, et al (2019), Guidelines for Perioperative Care in Elective Colorectal Surgery: Enhanced Recovery After Surgery (ERAS®) Society Recommendations: 2018, World J Surg, 43(3):659-695. doi:10.1007/s00268-018-4844-y.
[3] Scott MJ, Baldini G, Fearon KCH, et al (2015), Enhanced Recovery After Surgery (ERAS) for gastrointestinal surgery, part 1: pathophysiological considerations, Acta Anaesthesiologica Scandinavica, 59(10), 1212–1231. doi:10.1111/aas.12601.
[4] Nguyễn Thị Thanh (2017), Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân ung thư đại tràng trước và sau mổ 7 ngày tại Bệnh viện Đại học Y Hà Nội và Bạch Mai năm 2016-2017, Luận văn thạc sĩ y học, Trường Đại học Y Hà Nội. Published online 2017.
[5] Phạm Thị Hương Len, Nguyễn Lê Tuấn Anh, Nguyễn Thùy Linh và cộng sự (2018), Tình trạng dinh dưỡng và chế độ nuôi dưỡng bệnh nhân phẫu thuật đường tiêu hóa tại khoa Ngoại Bệnh viện Đại học Y Hà Nội năm 2016-2017, Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm, 14(4):86-93.
[6] Trịnh Bảo Ngọc, Nguyễn Thị Thu Liễu, Lê Thị Quỳnh Trang (2021), Thực trạng nuôi dưỡng bệnh nhân sau phẫu thuật đường tiêu hóa tại Khoa Ngoại Bệnh viện E năm 2020, TCNCYH, 144(8):293-299. doi:10.52852/tcncyh.v144i8.406.
[7] Constansia N, Hentzen R, Hogenbirk J, et al. (2022). Actual postoperative protein and calorie intake in patients undergoing major open abdominal cancer surgery: A prospective, observational cohort study. Nutrition in clinical practice, 37(1), 183–191. https://doi.org/10.1002/ncp.10678.
[8] Đào Duy Tân, Võ Duy Long, Lê Thị Hương (2022), Chế độ nuôi dưỡng sau phẫu thuật của bệnh nhân ung thư đại trực tràng tại Bệnh viện Đại học Y Dược Thành phố Hồ Chí Minh, TCYHVN, 512 (2): 60-63.
[9] Zhang Y, Tan S, Wu G (2021), ESPEN practical guideline: Clinical nutrition in surgery, Clinical Nutrition, 40(9):5071. doi:10.1016/j.clnu.2021.07.012.
[10] Nguyễn Thị Thanh Hòa (2018), Tình trạng dinh dưỡng và chế độ nuôi dưỡng của bệnh nhân ung thư thực quản tại khoa Ngoại Bụng, Bệnh viện K cơ sở Tân Triều năm 2017 – 2018, Luận văn thạc sĩ y học. 2018, Trường đại học Y Hà Nội. Published online 2018.