27. NUTRITIONAL STATUS AND QUALITY OF LIFE OF LUNG CANCER PATIENTS UNDERGOING CHEMOTHERAPY AT NGHE AN ONCOLOGY HOSPITAL
Main Article Content
Abstract
Objective: To assess the nutritional status and describe the quality of life (QoL) of lung cancer patients undergoing chemotherapy at Nghe An Oncology Hospital.
Subjects and Methods: A cross-sectional descriptive study was conducted on 110 lung cancer patients receiving chemotherapy at Nghe An Oncology Hospital in 2024.
Results: The malnutrition rate among lung cancer patients based on BMI was 23.6%. According to PG-SGA, 60% of patients were malnourished or at risk of malnutrition, with 15.5% experiencing severe malnutrition (PG-SGA C). Based on the EORTC QLQ-C30 scale, the average overall health score was 49.7 ± 18.2 points. Patients with good nutritional status had significantly higher quality of life scores compared to the malnourished group (p < 0.05).
Conclusion: Assessment of nutritional status in lung cancer patients indicated a high rate of malnutrition. Therefore, early screening and timely nutritional interventions are necessary to improve treatment outcomes and quality of life.
Article Details
Keywords
Nutritional status, lung cancer, quality of life
References
[2] Nguyễn Thuỳ Linh. Hiệu quả can thiệp dinh dưỡng cho bệnh nhân ung thư điều trị hóa chất tại Bệnh viện Đại học Y Hà Nội, Luận văn tiến sỹ. 2020; Đại học Y Hà Nội.
[3] Hoàng Việt Bách. Hiệu quả hỗ trợ dinh dưỡng tích cực trên bệnh nhân ung thư khoang miệng tại bệnh viện K trung ương, Luận án tiến sỹ. 2022; Đại học Y Hà Nội.
[4] Nguyễn Thị Hồng Tiến. Hiệu quả hỗ trợ dinh dưỡng tích cực trên bệnh nhân ung thư thực quản mở thông dạ dày được hóa xạ trị tại bệnh viện K, Luận văn thạc sĩ dinh dưỡng. 2021; Đại học Y Hà Nội.
[5] Đào Thị Thủy, Mai Thị Lan Anh, Phạm Văn Sơn. Chất lượng cuộc sống của người bệnh ung thư phổi tại bệnh viện Đa khoa tỉnh Nam Định năm 2023. Tạp chí khoa học điều dưỡng. 2023; 6(6), 84–91.
[6] Vũ Thị Thu Nga. Khảo sát chất lượng cuộc sống của người bệnh ung thư phổi không tế bào nhỏ trước và sau xạ trị tại khoa xạ lồng ngực, Bệnh viện K. Tạp chí Y Học Việt Nam. 2021; 509(2), 63–67.
[7] Bray F., Laversanne M., Sung H., et al. Global cancer statistics 2022: GLOBOCAN estimates of incidence and mortality worldwide for 36 cancers in 185 countries. CA: A Cancer Journal for Clinicians. 2024; 74(3), 229–263.
[8] Muscaritoli M., Arends J., Bachmann P., et al. ESPEN practical guideline: Clinical Nutrition in cancer. Clinical Nutrition. 2021; 40(5), 2898–2913.
[9] Polański J., Jankowska-Polańska B., and Mazur G. Relationship Between Nutritional Status and Quality of Life in Patients with Lung Cancer. Cancer Manag Res. 2021; 13, 1407–1416.
[10] Li N., Xue D., Men K., et al. Influence of malnutrition according to the glim criteria on the chemotherapy toxicities in patients with advanced lung cancer. Support Care Cancer. 2024; 32(6), 358.