40. KNOWLEDGE AND PRACTICE OF NUTRITION TO IMPROVE HEIGHT AMONG FIRST AND SECOND YEAR MEDICAL STUDENTS AT HANOI MEDICAL UNIVERSITY IN 2022
Main Article Content
Abstract
Objective: To assess the knowledge, nutritional practices, and related factors influencing height development among first and second year medical students at Hanoi Medical University in 2022.
Subjects and methods: A cross-sectional descriptive study was conducted on 295 first and second year students from the medical doctor and bachelor programs at Hanoi Medical University. Data were collected using a self-administered questionnaire covering knowledge, nutritional practices, and height measurements.
Results: 54.9% of students had good nutritional knowledge, 32.9% had moderate knowledge, and 12.2% had poor knowledge. Regarding dietary practices, 90.34% consumed milk, 83.97% consumed eggs, and 84.67% consumed high-protein foods. The rate of prolonged energy deficiency ranged from 23.81% to 31.0%, with a higher prevalence among female students.
Conclusion: Nutritional knowledge and practices are closely related to students’ height. Enhancing awareness, improving nutritional practices, and increasing physical activity are crucial for improving students’ height and overall health.
Article Details
Keywords
Nutritional knowledge, nutritional practices, height, medical students
References
[2] Rodriguez-Martinez A, Zhou B, Sophiea M.K, Bentham J, Paciorek C.J, Iurilli M.L et al, Height and body mass index trajectories of school-aged children and adolescents from 1985 to 2019 in 200 countries and territories: a pooled analysis of 2181 population-based studies with 65 million participants, Lancet, 2020 Nov 7, 396 (10261): 1511-24.
[3] Esfarjani S.V, Zamani M, Ashrafizadeh S.S, Zamani M, Association between lifestyle and height growth in high school students, J Fam Med Prim Care, 2023 Dec, 12 (12): 3279-84.
[4] Kim K, Melough M.M, Kim D, Sakaki J.R, Lee J, Choi K et al, Nutritional adequacy and diet quality are associated with standardized height-for-age among U.S children, Nutrients, 2021 May 16, 13 (5): 1689.
[5] Hoàng Thị Linh Ngọc, Nguyễn Thị Thanh Hòa, Lê Thị Hương, Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan của sinh viên Y1 Trường Đại học Y Hà Nội, Tạp chí Nghiên cứu y học, 2021, tập 146 (10): 192-197.
[6] Nguyễn Thành Chung, Trần Ngọc Anh, Nguyễn Diệp Anh, Nguyễn Thúy Quyên, Nguyễn Hoàng Lan, Tình trạng dinh dưỡng của sinh viên năm nhất Phân hiệu Trường Đại học Y Hà Nội tại Thanh Hóa năm học 2023-2024, Tạp chí Khoa học Điều dưỡng, 2024, 7 (05): 148-153.
[7] Vũ Quang Thắng, Hoàng Thị Huệ Anh, Nguyễn Minh Ngọc, Nguyễn Thị Thắm, Nguyễn Thị Thùy Linh, Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan của sinh viên y đa khoa năm nhất Trường Đại học Y Dược Hải Phòng năm 2022, Tạp chí Y học dự phòng, 2023, tập 33 (1 phụ bản): 18.
[8] Vũ Thị Nhung, Tình trạng dinh dưỡng và một số chỉ số sinh học của sinh viên đại học chính quy năm thứ 2 Trường Đại học Điều dưỡng Nam Định, Tạp chí Y học Việt Nam, 2022, 516 (1): 106-110.