12. CURRENT STATE OF NUTRITIONAL CARE KNOWLEDGE FOR PATIENTS AMONG HEALTHCARE STAFFS AT THU DUC CITY HOSPITAL IN 2024
Main Article Content
Abstract
Introduction: Nutritional care in hospitals plays a positive role in patient outcomes and treatment costs. To effectively implement dietary and nutritional care in hospitals, one of the five main inputs is human resources. This research aims to provide scientific evidence for managers to develop suitable solutions and plans to enhance the professional capacity of healthcare staff in patient nutritional care, thereby contributing to the improvement of hospital quality.
Objective: To describe the current state of healthcare staff' knowledge about patient nutritional care at Thu Duc City Hospital in 2024.
Methods: The study was conducted at Thu Duc City Hospital from February 2024 to September 2024. It used a cross-sectional quantitative research method, interviewing 337 healthcare staffs directly involved in patient care at the hospital.
Conclusion: The level of knowledge achieved regarding nutritional care among healthcare staff is 60.5%. In specific knowledge areas, the achieved percentage is not high: knowledge achieved about nutrition and malnutrition of patients: 67.4%; knowledge achieved about screening and assessing nutritional status: 60.5%; knowledge achieved about providing nutritional support for patients: 62.6%; knowledge achieved about hospital diet: 45.1%; knowledge achieved about the tasks of nutritional care for patients: 66.2%. The knowledge of proper care classification has a higher rate among doctors compared to nurses (49.2% vs. 44.1%).
Article Details
Keywords
Nutritional care, healthcare staff knowledge, malnutrition
References
[2] Thông tư 18/2020/TT-BYT ngày 12/11/2020 quy định về hoạt động dinh dưỡng trong Bệnh viện
[3] Nguyễn Thị Hồng Vân và Lê Văn Hợi (2019). Thực trạng kiến thức về chăm sóc dinh dưỡng cho người bệnh của điều dưỡng tại Bệnh viện Phổi trung ương năm 2019. Tạp chí Khoa học Điều dưỡng, Tập 2 Số 3(2) (2019)
[4] Đỗ Thị Ngọc Anh (2023). Đánh giá kiến thức chăm sóc dinh dưỡng cho người bệnh bỏng của điều dưỡng bệnh viện bỏng quốc gia Lê Hữu Trác. Tạp chí Y học thực hành và Bỏng số 4 –2023
[5] Nguyễn Hồng Trường và Nguyễn Đỗ Huy (2012). Quan điểm của cán bộ y tế về chi trả cho hoạt động dinh dưỡng trong bệnh viện năm 2012. Tạp chí Y học thực hành (874), (6), 26-29.
[6] Trần Khánh Thu (2018). Thực trạng chăm sóc dinh dưỡng tại Bệnh viện đa khoa tỉnh Thái Bình và kết quả can thiệp dinh dưỡng cho người bệnh thận nhân tạo chu kỳ, Luận án tiến sỹ, Trường Đại học Y Hà Nội, Hà Nội.
[7] Kim and R. Choue (2009). Nurses' positive attitudes to nutritional management but limited knowledge of nutritional assessment in Korea. Int Nurs Rev. 56(3), 333-339
[8] Kobe J.A (2006). Aspects of nutritional knowledge, attitudes, and practices of nurses working in the surgical division at the Kenyatta National Hospital, Kenyatta.
[9] Boaz M, Rychani L, Barami K and et al (2013). Nurses and nutrition: a survey of knowledge and attitudes regarding nutrition assessment and care of hospitalized elderly patients. J Contin Educ Nurs, 44(8), page. 357-64.
[10] Iqbal M.S (2015). Evaluation Of Knowledge, Attitudes, And Practices Of Healthcare Providers Towards Nutrition Support In Pakistan. Value in Health. Vol 18, issue 3, 98-99.