38. SOME FACTORS RELATED TO PEOPLE’S NUTRITIONAL STATUS ELDERLY UNDER TREATMENT AT NGHE AN GENERAL FRIENDSHIP HOSPITAL

Nguyen Duc Phuc1
1 Nghe An General Friendship Hospital

Main Article Content

Abstract

Objectives: Describe some factors related to the nutritional status of elderly people being treated at Nghe An General Friendship Hospital.


Subjects: Study of 290 patients aged 60 years and older inpatient treatment at Nghe An General Friendship Hospital from January to June 2023.


Method: Cross-sectional descriptive study.


Results: The rate of malnutrition in the group that has not graduated from high school is higher (MNA and NRS) 2 times and 1.9 times respectively compared to the group that has graduated from high school or higher with (OR = 2; 95%CI = 1.0-3.9 and OR =1.9; 95%CI = 1.0-3.7). The rate of malnutrition (MNA) in the rural/mountainous group was 2.2 times higher than the city/town group (OR = 2.2; 95%CI = 1.2-3.8). The rate of malnutrition (BMI) in the group living alone/widowed, living alone is 3 times higher than the group living with a spouse/children (OR = 3; 95%CI = 1.4-6,6). The rate of malnutrition in the group with 2 or more diseases (MNA and NRS) is 4.5 times and 4.8 times higher than the group with 1 diseases (OR = 4.5; 95%CI = 2.5-7.9 and OR = 4.8; 95%CI = 2.6-8.7). Little or no physical activity increases the risk of malnutrition compared to moderate and regular activity groups.


Conclusion: The rate of malnutrition in groups who have not graduated from high school is higher than in groups who have graduated from high school or higher; the rural/mountainous group is higher than the city/town group; the group living alone/widowed, living alone is higher than the group living with a spouse/children; the group with 2 or more diseases was higher than the group with 1 diseases.

Article Details

References

[1] Shpata V, Ohri I, Nurka T et al, The prevalence and consequences of malnutrition risk in elderly Albanian intensive care unit patients, Clin. Interv. Aging, 2015, Vol. 10, pp. 481-486, doi: 10.2147/CIA.S77042.
[2] Alzahrani SH, Alamri SH, Prevalence of malnutrition and associated factors among hospitalized elderly patients in King Abdulaziz University Hospital, Jeddah, Saudi Arabia, BMC Geriatr, Vol. 17, No. 1, p. 136, Jul. 2017, doi: 10.1186/s12877-017-0527-z.
[3] Vũ Nguyễn Huyền Nga, Nguyễn Đỗ Huy, Đỗ Thị Hòa, Tình trạng dinh dưỡng của người bệnh cao tuổi mắc bệnh tim mạch và một số yếu tố liên quan tại Bệnh viện II Lâm Đồng năm 2021-2022, Thesis, 2022. Accessed: Dec. 21, 2022 [Online]. Available: http://dulieuso.hmu.edu.vn/ handle/hmu/3678.
[4] Nguyễn Thị Nhật Tảo, Phạm Thị Lan Anh, Tỷ lệ suy dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan ở người cao tuổi dân tộc Khmer tại huyện Trà Cú, tỉnh Trà Vinh năm 2020, Tạp chí Y học dự phòng, Vol. 31, No. 3, Art. No. 3, Jun. 2021, doi: 10.51403/0868-2836/2021/321.
[5] Leij - Halfwerk S et al, Prevalence of protein-energy malnutrition risk in European older adults in community, residential and hospital settings, according to 22 malnutrition screening tools validated for use in adults ≥ 65 years: A systematic review and meta-analysis, Maturitas, Vol. 126, pp. 80-89, Aug. 2019, doi: 10.1016/j.maturitas.2019.05.006.
[6] Nguyễn Ngọc Tú Quyên, Nguyễn Thị Đào, Thực trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan ở người cao tuổi tại Bệnh viện Trung tâm Đa khoa An Giang năm 2023, Tạp chí Y học cộng đồng, Vol. 64, No. 5, Aug. 2023, doi: 10.52163/yhc.v64i5.761.
[7] Christensen K, Doblhammer G, Rau R et al., Ageing populations: the challenges ahead, Lancet, Vol. 374, No. 9696, pp. 1196-1208, Oct. 2009, doi: 10.1016/S0140-6736(09) 61460-4.
[8] Nguyễn Quỳnh Anh, Nguyễn Xuân Thanh, Phạm Thắng và cộng sự, Tình trạng đa bệnh lý mạn tính của người cao tuổi tại Bệnh viện Hữu Nghị Đa khoa Nghệ An, Tạp chí Y học Việt Nam, Vol. 529, No. 1, Art. No. 1, Aug. 2023, doi: 10.51298/vmj.v529i1.6288.
[9] Nguyễn Trung Anh, Nguyễn Xuân Thanh, Nguyễn Thị Hoài Thu và cộng sự, Tình trạng đa bệnh lý mạn tính và một số yếu tố liên quan trên người cao tuổi, J. 108 - Clin. Med. Phamarcy, Mar. 2022, doi: 10.52389/ydls.v17i2. 1149.
[10] Shikany J.M, Barrett - Connor E, Ensrud K.E et al, Macronutrients, diet quality, and frailty in older men, J. Gerontol A Biol Sci Med Sci., 2014, 69 (6), 695-701. doi:10.1093/gerona/ glt196.
[11] Distefano G, Goodpaster B.H, Effects of Exercise and Aging on Skeletal Muscle, Cold Spring Harb. Perspect. Med., Vol. 8, No. 3, p. a029785, Mar. 2018, doi: 10.1101/cshperspect. a029785.