35. THE PREVALENCE OF MALNUTRITION AND RELATED FACTORS AMONG PATIENTS WITH CHRONIC OBSTRUCTIVE PULMONARY DISEASE AT PHAM NGOC THACH HOSPITAL

Doan Duy Tan1, Ho Lan Phuong1, Pham Nhat Tuan1, Phan Minh Hoang2
1 University of Medicine and Pharmacy at HCMC
2 HCMC Hospital for Rehabilitation - Professional Diseases

Main Article Content

Abstract

Objective: To determine the prevalence of malnutrition and related factors patients with chronic obstructive pulmonary disease at Pham Ngoc Thach Hospital in 2023.


Methods: A cross-sectional study was conducted on 84 patients with chronic obstructive pulmonary disease within 48 hours after hospitalization at Pham Ngoc Thach Hospital, from October 2022 to June 2023. The collected information includes nutritional status (SGA, BMI, muscle mass), characteristics of sociology and pathology in addition to laboratory findings.


Results: The malnutrition rate in chronic obstructive pulmonary disease patients was 44.1% (according to SGA method); this rate was 23.9% with BMI index. There was the connection between malnutrition (according to SGA) in patients with chronic obstructive pulmonary disease and the number of lymphocytes (p<0.001) and muscle mass (p<0.05).


Conclusions: The percentage of patients with chronic obstructive pulmonary disease with malnutrition is high. In addition to treatment, routine nutrition screenings and assessments for patients with chronic obstructive pulmonary disease can provide timely and individualized intervention for each patient.

Article Details

References

[1] Global Initiative for Chronic Obstructive
Lung Disease, Global strategy for prevention,
diagnosis and management of COPD: 2023
report. Global Initiative for Chronic Obstructive
Lung Disease; 2023. Available from: https://
goldcopd.org/2023-gold-report-2/.
[2] Kaluźniak-Szymanowska A, KrzymińskaSiemaszko
R, Deskur-Śmielecka E et al., Malnutrition, Sarcopenia,
and MalnutritionSarcopenia Syndrome in Older Adults
with COPD. Nutrients. 2021;14(1):44.
[3] Raad S, Smith C, Allen K, Nutrition Status and
Chronic Obstructive Pulmonary Disease: Can
We Move Beyond the Body Mass Index? Nutr
Clin Pract. Jun 2019;34(3):330-339.
[4] Detsky AS, McLaughlin JR, Baker JP et al., What
is subjective global assessment of nutritional
status? JPEN J Parenter Enteral Nutr. Jan-Feb
1987;11(1):8-13.
[5] Nguyễn Thị Thu Liễu, Hoàng Thị Ngọc Anh, Đỗ
Nam Khánh, Tình trạng dinh dưỡng và một số
yếu tố liên quan của người bệnh mắc bệnh phổi
tắc nghẽn mạn tính tại Bệnh viện Phổi Trung
ương năm 2018; Tạp chí nghiên cứu y học,
2019;120(4):52-58.
[6] Nguyễn Thị Thùy Linh, Thực trạng dinh dưỡng
của người bệnh phổi tắc nghẽn mạn tính đang điều
trị tại Bệnh viện Phổi Thái Bình năm 2017, Tạp
Chí Khoa học Điều dưỡng 2020;3(4):27-33.
[7] Tạ Bá Thắng, Đào Ngọc Bằng, Phạm Đức Minh
và cộng sự, Đặc điểm tình trạng dinh dưỡng của
bệnh nhân bệnh phổi tắc nghẽn mạn tính trong
đợt cấp, Tạp chí Y học Việt Nam, 505(1), 2021.
[8] Ngân NTK, Tâm LN, Tình trạng dinh dưỡng
bệnh nhân bệnh phổi tắc nghẽn mạn tính tại bệnh
viện Chợ Rẫy, Tạp chí Y Học TP Hồ Chí Minh,
2015, 19(1), 257-61.
[9] Nguyễn Thị Thu Hương, Nguyễn Trung Anh,
Vũ Thị Dịu và cộng sự, Đặc điểm sarcopenia
ở người bệnh cao tuổi có bệnh phổi tắc nghẽn
mạn tính giai đoạn ổn định. Vietnam Journal of
Physiology, 2022;25(2):67-75.
[10] González Madroño A, Mancha A, Rodríguez FJ
et al., The use of biochemical and immunological
parameters in nutritional screening and
assessment. Nutr Hosp, 2011;26(3):594-601.