60. KNOWLEDGE, PRACTICES AND SOME RELATED FACTORS REGARDING FOOD SAFETY AMONG FOOD HANDLERS AT HOUSEHOLD-BASED FOOD BUSINESSES IN HOC MON DISTRICT, HO CHI MINH CITY IN 2025
Main Article Content
Abstract
household-based food establishments in Hoc Mon district, Ho Chi Minh city, and to identify related factors.
Methods: A cross-sectional descriptive study was conducted in 2025, involving 296 food handlers from household-run food businesses. Data were collected through structured face-to-face interviews and direct observation using a standardized checklist. Descriptive statistics and PR with 95% CI were used to analyze related factors.
Results: Overall, 84.5% of respondents demonstrated adequate food safety knowledge, and 82.1% exhibited proper food handling practices. The highest levels of knowledge were related to food poisoning management (91.6%), followed by personal hygiene (88.9%), food preservation (88.9%), waste and environmental hygiene (90.5%), and sourcing and preparation (81.4%). Factors positively related to good knowledge included urban residence (PR = 0.85; 95% CI = 0.78-0.92), higher educational attainment (PR = 1.38; 95% CI = 1.06-1.78), and over two years of work experience (PR = 1.40; 95% CI = 1.24-1.58). Good practices were significantly related to being over 40 years old (PR = 1.17; 95% CI = 1.02-1.35), urban residence (PR = 0.86; 95% CI = 0.78-0.95), and longer work experience (PR = 1.14; 95% CI = 1.01-1.28).
Conclusion: Food handlers in household-based establishments in Hoc Mon district generally demonstrated good knowledge and practices regarding food safety. However, targeted interventions are recommended for rural workers, those with lower educational backgrounds, and newly employed food handlers to ensure sustainable improvements in food hygiene and safety.
Article Details
Keywords
Food safety, household-based food establishments, food handlers, Hoc Mon.
References
[2] Ủy ban Nhân dân huyện Hóc Môn. Báo cáo công tác an toàn thực phẩm năm 2024.
[3] Cục An toàn thực phẩm. Quyết định số 75/2024/QĐ-ATTP ngày 27/3/2024 về việc ban hành bộ câu hỏi đánh giá kiến thức, thực hành về an toàn thực phẩm cho chủ cơ sở, người trực tiếp sản xuất, kinh doanh thực phẩm thuộc thẩm quyền quản lý của bộ y tế và đáp án trả lời.
[4] Bộ Y tế. Thông tư số 48/2015/TT-BYT ngày 01/12/2015 về việc Quy định hoạt động kiểm tra an toàn thực phẩm trong sản xuất, kinh doanh thực phẩm thuộc phạm vi quản lý của Bộ Y tế.
[5] Nguyễn Văn Lành, Lê Vĩnh Hòa. Kiến thức và thực hành về vệ sinh an toàn thực phẩm của người kinh doanh thức ăn đường phố tại phường 1, thành phố Vị Thanh, tỉnh Hậu Giang năm 2016. Tạp chí Y học Dự phòng, 2017, 27 (6), tr. 206.
[6] Nguyễn Lâm Tuấn, Nguyễn Duy Phong. Đánh giá kiến thức và thực hành vệ sinh về an toàn thực phẩm của những người chế biến thực phẩm tại các cơ sở kinh doanh dịch vụ ăn uống trên địa bàn thành phố Thủ Dầu Một, tỉnh Bình Dương. Tạp chí Y học Viêt Nam, 2020, 536 (1), tr. 191-195.
[7] Trần Minh Hoàng, Nguyễn Thanh Trúc. Kiến thức, thực hành an toàn thực phẩm của người kinh doanh thức ăn đường phố tại thị xã Bến Cát, tỉnh Bình Dương năm 2014. Tạp chí Y học thành phố Hồ Chí Minh, 2016, 20 (5), tr. 253-260.
[8] Lê Thị Hằng, Phan Văn Tường. Thực trạng kiến thức và thực hành về an toàn thực phẩm của người chế biến ở các cơ sở kinh doanh thức ăn đường phố tại thành phố Cần Thơ năm 2022. Tạp chí Y học Cộng đồng, 2024, 65 (4), tr. 131-138.
[9] Mạc Thị Thu Hà, Hồ Đắc Thoàn. Thực trạng kiến thức, thực hành về an toàn thực phẩm của người chế biến tại cửa hàng ăn ở huyện Phù Mỹ, tỉnh Bình Định năm 2023 và một số yếu tố liên quan. Tạp chí Y học Cộng đồng, 2023, 64 (6), tr. 151-158.
[10] Nguyễn Thành Anh Thư, Hồ Đắc Thoàn. Tuân thủ quy định an toàn thực phẩm của các bếp ăn tập thể trường học tại thành phố Cần Thơ năm 2022 và một số yếu tố ảnh hưởng. Tạp chí Y học Dự phòng, 2023, 33 (6), 346-354.