35. NUTRITIONAL KNOWLEDGE, PRACTICES, AND RELATED FACTORS AMONG TYPE 2 DIABETES OUTPATIENTS AT 19-8 HOSPITAL IN 2025
Main Article Content
Abstract
Background: Nutritional knowledge and dietary practice adherence play a crucial role in glycemic control among patients with type 2 diabetes mellitus. Numerous studies conducted both domestically and internationally have indicated that nutritional knowledge and dietary practice adherence among patients with type 2 diabetes mellitus remain limited. However, to date, no comprehensive study has been conducted to assess this issue at 19-8 Hospital.
Objectives: This study aimed to assess nutritional knowledge, dietary practice adherence, and associated factors among outpatients with type 2 diabetes mellitus at 19-8 Hospital.
Methods: A descriptive cross-sectional study was conducted on 400 outpatients with type 2 diabetes mellitus at 19-8 Hospital. Data were collected through face-to-face interviews using a standardized and validated questionnaire.
Results: A total of 54.75% of patients demonstrated adequate nutritional knowledge, and 55.5% adhered appropriately to dietary recommendations. Nutritional knowledge and dietary practice adherence were significantly associated with age (OR = 3; p < 0.05), access to health information (OR = 2.3; p = 0.0001), education level, and marital status (for dietary practice adherence) (p < 0.05).
Conclusion: Nutritional knowledge and dietary practice adherence among patients with type 2 diabetes mellitus at 19-8 Hospital remain limited. Enhancing personalized nutrition counseling and strengthening health education and communication are essential strategies to improve dietary adherence among these patients.
Article Details
Keywords
Type 2 Diabetes Mellitus, Dietary Adherence, nutritional knowledge, dietary practices.
References
[2] Bộ Y tế. Việt Nam hiện tỷ lệ người mắc bệnh ĐTĐ đang gia tăng nhanh. Cổng thông tin điện tử Bộ Y tế, https://moh.gov.vn/tin-noi-bat/-/asset_publisher/3Yst7YhbkA5j/content/viet-nam-hien-ty-le-nguoi-mac-benh-ai-thao-uong-ang-gia-tang-nhanh, 12/11/2023.
[3] Sami W et al. Effect of diet on type 2 diabetes mellitus: A review Int J Health sci (Quassim), 2017, 11 (2): 65-71.
[4] Ayele A.A et al. Level of adherence to dietary recommendations and barriers among type 2 diabetic patients. Clinical Diabetes and Endocrinology, 2017, 8 (1): 1-5.
[5] Wang H, Song Z, Ba Y et al. Nutritional and eating education improves knowledge and practice of patients with type 2 diabetes concerning dietary intake and blood glucose control in an outlying city of China, Public.
[6] Đồng Thị Phương, Nguyễn Quang Dũng, Nguyễn Trọng Hưng. Thực hành về dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan của người bệnh ĐTĐ type 2, điều trị ngoại trú tại Bệnh viện Đa khoa Đông Anh. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm, 2021, 17 (1): 23-32.
[7] Nguyễn Trọng Nhân, Vũ Văn Thành. Thực trạng kiến thức và thực hành về chế độ ăn uống của người bệnh ĐTĐ type 2 điều trị ngoại trú tại Bệnh viện Nội tiết tỉnh Bắc Giang năm 2019. Tạp chí Khoa học Điều dưỡng, 2019, 2 (3): 97-104.
[8] Vũ Thị Kim Thương và cộng sự. Kiến thức và thực hành về chế độ dinh dưỡng của người bệnh ĐTĐ type 2 điều trị ngoại trú tại Bệnh viện Nội tiết tỉnh Lào Cai. Tạp chí Khoa học Điều đưỡng, 2022, 5 (4): 179-190.
[9] Nguyễn Đình Thắng và cộng sự. Mức độ tuân thủ dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan trên 220 người bệnh ĐTĐ type 2 điều trị ngoại trú tại Bệnh viện Quân y 87. Tạp chí Y học quân sự, 2024, số 372: 9-10.
[10] Phạm Hoàng Anh, Phạm Thu Hà, Lê Thị Thảo Ly, Nguyễn Trọng Hưng. Thực tế tuân thủ dinh dưỡng của người bệnh ĐTĐ type 2 điều trị ngoại trú tại Bệnh viện Nội tiết Trung ương năm 2021 và một số yếu tố liên quan. Tạp chí Nghiên cứu Y học, 2021, 146 (10): 158-166.