15. KNOWLEDGE AND PRACTICE ABOUT DIET OF PEOPLE WITH TYPE 2 DIABETES RECEIVING INPATIENT TREATMENT AT HOAI DUC GENERAL HOSPITAL IN 2024
Main Article Content
Abstract
Objective: Describe the current status of knowledge and practice about diet of type 2 diabetes patients treated as inpatients at Hoai Duc General Hospital and some related factors.
Research subjects and methods: A cross-sectional descriptive study was conducted with 115 people with type 2 diabetes treated as inpatients at Hoai Duc General Hospital who met sampling criteria during the period from September to November 2024.
Results: The proportion of patients with correct knowledge about the diet of people with diabetes accounted for 70.4%. The proportion of patients who successfully practice their diet is 59.1%. Dietary knowledge is related to dietary practices of people with type 2 diabetes (p < 0.05).
Conclusion: In general, knowledge and practice of diet for people with type 2 diabetes is not high. Therefore, hospitals need to strengthen health counseling and education for patients with type 2 diabetes to improve patients' knowledge and practice of diet.
Article Details
Keywords
Knowledge, practice, type 2 diabetes, diet
References
[2] International Diabetes Federation (2019), IDF Diabetes Atlas, 9th ed, Brussels. [online] Available at: https: // https://diabetesatlas.org/atlas/ninth edition [Accessed 5 November 2021]
[3] Bùi Chí Anh Minh (2022), Thực trạng kiến thức về chế độ dinh dưỡng của người bệnh đái tháo đường type 2 điều trị ngoại trú tại trung tâm huyện Lạng Giang, Bắc Giang, Tạp chí Y học Việt Nam, 539(6), tr. 158 – 162.
[4] Lê Thị Phương và cộng sự (2023), Kiến thức và thực hành dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan của người bệnh đái tháo đường type 2 tại bệnh viện Đại học Y Hà Nội năm 2023, Tạp chí nghiên cứu Y học, 171 (10), tr. 53 – 68.
[5] Vũ Thị Tuyết Mai (2014), Kiến thức, thái độ và thực hành về chế độ ăn của bệnh nhân Đái tháo đường type 2, Tạp chí Y học TP. Hồ Chí Minh, 18(5), tr 18- 20.
[6] Đoàn Thị Hồng Thúy (2019), Thay đổi kiến thức và thực hành tuân thủ điều trị của người bệnh đái tháo đường type 2 ngoại trú tại bệnh viện nội tiết tỉnh Sơn La năm 2019, Luận văn thạc sỹ Điều dưỡng, Trường Đại học Điều dưỡng Nam Định.
[7] Nguyễn Trọng Nhân (2019), Thay đổi kiến thức và thực hành về chế độ ăn uống của người bệnh đái tháo đường type 2 ngoại trú tại Bệnh viện Nội tiết Bắc Giang năm 2019 sau giáo dục sức khỏe, Luận văn thạc sỹ Điều dưỡng, Trường Đại học Điều dưỡng Nam Định.
[8] Hà Thị Huyền (2016), Kiến thức, thái độ, hành vi và nhu cầu chăm sóc y tế của bệnh nhân đái tháo đường type 2 đang điều trị tại phòng khám nội tổng hợp, Bệnh viện đa khoa tỉnh Kon Tum tháng 7 năm 2016, Luận văn thạc sỹ Điều dưỡng, Trường Đại học Y Dược thành phố Hồ Chí Minh.
[9] Nguyễn Thế Hùng (2019), Tuân thủ điều trị ở người bệnh đái tháo đường type 2 điều trị ngoại trú tại trung tâm y tế huyện Hoa Lư, tỉnh Ninh Bình năm 2019 và một số yếu tố liên quan, Luận văn thạc sỹ Y tế Công cộng, Trường Đại học Y tế Công cộng.
[10] Bùi Thị Hương (2017), Tuân thủ chế độ dinh dưỡng và một số yếu tố ảnh hưởng đến tuân thủ của bệnh nhân đái tháo đường type 2 ngoại trú tại khoa nội tiết bệnh viện nhân dân 115 thành phố Hồ Chí Minh năm 2017, Luận văn thạc sỹ Y tế Công cộng, Trường Đại học Y tế công cộng.