33. FACTORS ASSOCIATED WITH FOOD SAFETY KNOWLEDGE, PRACTICES OF STREET FOOD PROCESSORS IN SON TAY TOWN, HANOI 2023
Main Article Content
Abstract
Objective: To analyze some factors associated with the knowledge and practices of food safety of street food handlers.
Subjects and methods: A cross-sectional study was conducted on 290 street food handlers in Son Tay, Hanoi.
Results: The proportion of subjects with good knowledge was 64.1%, and the proportion with good practices was 66.9%. The results of a multivariate analysis showed a significant association between knowledge and age (AOR: 1.75; 95% CI: 1.1-3.4), and participation in training (AOR: 2.31; 95% CI: 1.01-6.3). The factors of age (AOR: 1.75; 95% CI: 1.1-3.4), selling location (AOR: 1.75; 95% CI: 1.1-3.4), having a food safety commitment (AOR: 1.75; 95% CI: 1.1-3.4), and knowledge were all significantly associated with the practices of food handlers.
Conclusion: The study showed that street food handlers’ food safety knowledge and practices are not high. The factors associated with street food handlers’ food safety knowledge and practices are age, training status, selling location, food safety commitment, and knowledge.
Article Details
Keywords
Food safety knowledge and practice; Street food.
References
Đức Minh, Thực trạng kiến thức về an toàn thực
phẩm của người chế biến thức ăn đường phố tại
huyện Chư Păh tỉnh Gia Lai năm 2021 - 2022;
Tạp chí Y Dược học quân sự, 47(6), 2023. https://
doi.org/10.56535/jmpm.v47i6.48257
[2] Desye B, Tesfaye AH, Daba C et al., Food
safety knowledge, attitude, and practice of street
food vendors and associated factors in low-and
middle-income countries: A Systematic review
and Meta-analysis. PLoS ONE 18(7), 2023.
https://doi.org/10.1371/journal.pone.0287996
[3] Nguyễn Thị Hồng Loan, Bùi Thị Thu Hằng,
Nguyễn Thị Thanh Huyền, Thực trạng kiến thức,
thực hành và thái độ về an toàn thực phẩm của
người chế biến thức ăn đường phố tại thành phố
Thái Nguyên; Tạp chí Khoa học và Công nghệ
Đại học Thái Nguyên, số 43(1), 2021, tr 1-10.
[4] Sở Y tế Hà Nội, Hướng dẫn số 2248/HD-SYT
ngày 27/06/2017 hướng dẫn về “Tiêu chí an toàn
thực phẩm đối với kinh doanh dịch vụ ăn uống,
thức ăn đường phố trên địa bàn thành phố Hà
Nội”, 2017.
[5] Đào Văn Thắng, Trương Thị Thùy Dương, Thực
trạng kiến thức, thực hành về an toàn thực phẩm
của người chế biến và kinh doanh thức ăn đường
phố tại phường Tân Thịnh, thành phố Thái
Nguyên năm 2021, Tạp chí Y học Việt Nam,
515(2), 2022, https://doi.org/10.51298/vmj.
v515i2.2774.