15. NUTRITIONAL STATUS OF CHEMOTHERAPY - RADIOTHERAPY PATIENTS FOR CANCER OF THE PHARYNX - LARYNX STAGE III - IV AT NATIONAL OTORHINOLARYNGOLOGY HOSPITAL OF VIETNAM IN 2022
Main Article Content
Abstract
Objectives: Assessment of the nutritional status of chemotherapy-radiotherapy patients for
hypopharynx-larynx cancer stage III-IV at the National Otorhinorarynology hospital of Vietnam in
2022. Subjects and study methods: Cross-sectional descriptive assessment of nutritional status at
hospital stays on days 1st, 15th, and 30th of 50 patients suffering from pharynx-larynx cancer stage iiiiv. Results: The mean age of the patients was 54.3 years old, and most of them were men. On the 1st
day 44.0% patients were malnourished by BMI classification and 86.0% of patients were underweight
or at risk of malnutrition by PG-SGA (B or C). After 30 days of follow-up, the rates increased to
56.0% (BMI) and 98.0% (PG-SGA), in which 52.0% of patients have weight loss (26/50 patients).
Conclusion: The malnutrition rate in patients suffering from hypopharynx-larynx cancer stage III-IV
with chemotherapy-radiotherapy at the National Otorhinorarynology hospital of Vietnam in 2022,
according to BMI, was relatively high and increased with the duration of hospital stay. Evaluation
according to PG-SGA showed that the majority of patients were severely malnourished.
Article Details
Keywords
Nutritional status, cancer, hypopharynx, larynx, National Otorhinolaryngology Hospital.
References
mặt cổ, Nhà xuất bản Y học, Bộ Y tế - Bệnh viện
K, 9-29, 2015.
[2] Guo ZQ, Yu JM, Li W et al., “Survey and analysis
of the nutritional status in hospitalized patients
with malignant gastric tumors and its influence on
the quality of life”, Support Care Cancer. 28(1),
373-380, 2020.
[3] Trabulo C, Lopes J, Silva Dias D et al.,
“Assessment of nutritional status of oncology
patients at hospital admission: A Portuguese realworld
study”, Front Nutr. 9, 972525, 2022.
[4] Trần Đình Hiếu, “Nghiên cứu đặc điểm lâm sàng,
cận lâm sàng ung thư hạ họng - thanh quản giai
đoạn III, IVA-B tại bệnh viện ung bướu nghệ an
năm 2020”, Tạp chí Y học Việt Nam. 501 (1),
2021.
[5] Trịnh Hồng Sơn, Nguyễn Bá Anh, “Đánh giá tình
trạng dinh dưỡng của người bệnh trước mổ ung
thư dạ dày”, Tạp chí Y học Thực hành. 8840 (10),
2013.
[6] Nguyễn Thị Thúy Lương, Nguyễn Thị Thanh
Hòa, Lê Thị Hương, “Tình trạng dinh dưỡng và
khẩu phần thực tế của người bệnh ung thư thực
quản tại bệnh viện K năm 2021”, Tạp chí Nghiên
cứu Y học. 146 (10), 2021.
[7] Lê Thị Ngọc Ánh, Dương Thị Hương, Nguyễn
Văn Tập và cộng sự, “Tình trạng dinh dưỡng của
người bệnh ung thư điều trị nội trú tại bệnh viện
qua một số phương pháp đánh giá”, Tạp chí Y học
Việt Nam. 504 (2), 228-232, 2021.
[8] Nguyen Thi Nhung, “Nutritional status and dietary
intake of cancer patients receiving chemotherapy
in Hanoi medical unuversity hospital 2015:
BACHELOR OF SCIENCE NURSING
ADVANCED PROGRAM IN NURSING 2011–
2015/Nguyễn Thị Nhung”, 2015.
[9] Montoya JE, Domingo FJr, Luna CA et al.,
“Nutritional status of cancer patients admitted
for chemotherapy at the National Kidney and
Transplant Institute”, Singapore Med J. 51(11),
860-864, 2010.