11. THE STATUS OF PREOPERATIVE NUTRITION FOR ELECTIVE ABDOMINAL SURGICAL PATIENT AT THAI NGUYEN NATIONAL HOSPITAL

Luong Thi Thoa1, Nguyen Hai Yen2, La Thi Hien1, Nguyen Huy Hiep1, Dang Hai Giang1
1 Department of Anesthesia and Resuscitation, Thai Nguyen National Hospital
2 Department of Nutrition, Thai Nguyen National Hospital

Main Article Content

Abstract

Objective: To describe the nutritional status of patients before elective abdominal surgery and the nutritional care provided to these patients. 


Subjects and methods: A cross-sectional descriptive study was conducted from April 1, 2024, to October 31, 2024, on 40 patients undergoing elective abdominal surgery in the Thai Nguyen National Hospital. Data were collected through interviews using a pre-designed questionnaire, bedside examinations, and secondary data from medical records. Data were processed using SPSS 20.0 software. 


Results: The group of patients undergoing colon surgery accounted for the highest proportion (60%). The rate of patients experiencing unintentional weight loss within 6 months prior to hospitalization for gastrointestinal surgery was 62.5%. Nutritional screening using the SGA method revealed the highest rate of malnutrition at 50%. During the 24-hour preoperative hospitalization period, the prevention of refeeding syndrome was achieved in only 12.5% of cases. Only 47.5% of patients received intravenous fluids, 25% were given carbohydrate loading the day before surgery, and 17.5% were given carbohydrate loading 2 hours before surgery. 


Conclusion: The rate of malnutrition or risk of malnutrition in patients before surgery was relatively high at 50%. The prevention of refeeding syndrome was achieved in only 12.5% of cases. Only 17.5% of patients received carbohydrate loading 2 hours before surgery. 

Article Details

References

[1] Torgersen Z et al. Perioperative nutrition. Surg Clin, 2015, 95 (2), p. 255-267.
[2] Pham N.V. Application of subjective global assessment as a screening tool for malnutrition in sur- gical patients in Vietnam. Clin Nutr, 2006, 25 (1), 102-8.
[3] Norman K. Prognostic im-pact of disease-related malnutrition. Clin Nutr, 2008, 27 (1), 5-15.
[4] Nguyễn Duy Hiếu. Tình trạng dinh dưỡng và chế độ nuôi dưỡng người bệnh phẫu thuật ống tiêu hóa tại Khoa Ngoại, Bệnh viện Bạch Mai năm 2016. Luận văn thạc sĩ y học, Trường Đại học Y Hà Nội, 2016.
[5] Chu Thị Tuyết. Hiệu quả dinh dưỡng toàn diện cho bệnh nhân phẫu thuật ổ bụng - tiêu hóa mở có chuẩn bị tại Khoa Ngoại, Bệnh viện Bạch Mai năm 2013. Luận án tiến sĩ y học, Viện Vệ sinh dịch tễ Trung ương, 2015.
[6] Bùi Thị Duyên, Nguyễn Quang Dũng. Tình trạng dinh dưỡng trước và sau phẫu thuật của người bệnh phẫu thuật đường tiêu hóa tại Bệnh viện Quân y 175 năm 2020. Tạp chí Dinh dưỡng & Thực phẩm, 2021, 17 (2): 35-45.
[7] Detsky A.S. What is subjective global assessment of nutritional sta- tus?, 1987, 11 (1), 8-13.
[8] Hội Ngoại khoa và Phẫu thuật nội soi Việt nam, Hội Nuôi dưỡng đường tĩnh mạch và đường tiêu hóa Việt nam. Hướng dẫn dinh dưỡng trong điều trị bệnh nhân ngoại khoa, Nhà xuất bản Y học.
[9] Bùi Thị Huyền. Tình trạng dinh dưỡng của người bệnh trước phẫu thuật đường tiêu hóa có chuẩn bị tại Bệnh viện Hữu nghị Việt Đức 2021-2022. Tạp chí Dinh dưỡng & Thực phẩm, 2022, tập 18, tập số 2E.
[10] John T Mullen. Impact of Body Mass Index on Perioperative Outcomes in Patients Undergoing Major Intra-abdominal Cancer Surgery. Annals of Surgical Oncology, 2008, 15 (8), 2164.
[11] Lưu Ngân Tâm, Nguyễn Thùy An. Tình trạng dinh dưỡng trước mổ và biến chứng nhiễm trùng sau phẫu thuật gan mật tụy tại Bệnh viện Chợ Rẫy. Tạp chí Y học thành phố Hồ Chí Minh, 2011, tập 15 (phụ bản của số 4), 387-396.